Skocz do zawartości

318is problem z regulacja ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z ogrzewaniem w mojej E36 coupe.

Samochód ma tylko zwykłe stare pokrętła i pojedynczy elektrozawór (klimy brak).

Problem polega na tym że podczas kręcenia pokrętłem od regulacji temperatury elektrozawór ma tylko dwie pozycje - albo całkiem zamknięty (kiedy pokrętło jest w skrajnym "niebieskim" położeniu) albo całkiem otwarty (w każdym innym położeniu prócz tego skrajnie niebieskiego)

I teraz pytanie za 100 punktów, co jest zepsute, potencjometr od regulacji czy elektrozawór?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

pozdrawiam

Opublikowano

Dzisiaj sytuacja się trochę zmieniła - wychodzi na to że elektrozawór jest sprawny i potencjometr jest sprawny, co w takim razie jest zepsute?

Dowiedziałem się że elektrozawór pracuje w systemie 0-1 więc nie może być "trochę" uchylony, zawsze jest maksymalnie otwarty lub maksymalnie zamknięty. W momencie jak chcemy mieć ustawioną temperaturę "pół na pół" to czujnik temperatury nagrzewnicy reguluje cykliczne otwieranie się i zamykanie elektrozaworu. Podejrzenie padło na ten właśnie czujnik, wymontowałem go i okazuje się że też jest sprawny. Więc co jest zepsute? Dlaczego musze mieć w środku albo za zimno albo za gorąco?