Skocz do zawartości

Dymienie w upał przy klimatyzacji e39 523

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam następujący problem, gdy na dworze panuje temperatura powyżej 20 stopni, auto osiągnie prawidłowoą temperaturę pracy i działa klimatyzacja strasznie kopci, dosłownie gęsta mgła, cała końcówka wydechu uwalona jest taką niby sadzą jak w starym dieslu.

Jak jest zimniej albo nie wlącze klimatyzacji nic nie kopci.

Niczego nie ubywa, w sensie oleju i płynu w chłodnicy, po podpięciu pod komputer błędy się nie pojawiają, pracuje i pali normalnie.

I zastanawiam się czy takie kopcenie może być spowodowane małymi przebiegami lub np. woda kapiąca z klimatyzacj kida gdzieś w okolice wydechu i tak dymi.

Miał ktoś może taku problem?

Opublikowano

No jak masz sadze to raczej woda to nie jest. Pewnie przy obciążeniu coś masz nie tak z dawkami paliwa. Trzeba to sprawdzić na kompie.

Zrób może film.

Opublikowano
  • Autor

Kurde ciężko to nagrać będzie, w sensie na filmiku tego tak fes nie widac jak na żywo.

A odnosnie spalania to np takim urzadeniem co w wydech wkładają masz na myśli żeby sprawdzić?

Opublikowano

Podłączyć pod inpe.

To w końcu dymi czy nie? Ile od wymiany do wymiany oleju ubywa i co ile wymieniasz olej i jaki masz zalany

Opublikowano
  • Autor

Dymi. Jutro wrzuce, może sie uda nagrać z wieczora.

Od wymiany do wymiany 9-10k, ubywa może z litr.

Od czasu jak mam auto było zalewane 5w40 motul i mobil, teraz 6 wymiana będzie, poprzedni właściciel lał 10w40 nie wiem jaki.

Opublikowano
Czym śmierdzi dym? Niesaplonym paliwem? Spalonym olejem? Ma slodkawy zapach? Takie rzeczy musisz określić o dokładnie kolor dymu
Opublikowano
  • Autor
Zapach jest zbliżony do jakby bardzo gorącego borygo
Opublikowano

No masz problemy z uszczelka, lub głowica.

Zacznie ci ubywac płynu, może Ci pekac chłodnica, węże itd bo ciśnienie z komory spalania będzie iść w uklad.

Zrób test na obecność co2

Opublikowano
  • Autor
Kurde, szkoda by było jakby głowica była do roboty:/
Opublikowano
Jak śmierdzi rzeczywiście borygo to czapka do zdjęcia. Oczywiście poprzedzona testem na obecność spalin.
Opublikowano
  • Autor

Tak dokładnie mówiąc to wali takimi mokrymi spalinami, ciężko to opisać, mi się ten zapach kojarzy z gorącym borygo, spaliny pójdą pod test i się zobaczy.

A co dziwne, przeleciałem dziś autostradą kolo 200 km bez klimy, zajechałem pod dom i zero dymu.

Natomiast rano zauważyłem taki objaw, że po zapaleniu z wydechu tak jakby potrafiła kapnąć woda, coś takiego jak w autach z lpg.

Opublikowano

Strasznie kopci, gęsta mgła i sądza na wydechu jak opisałes w 1 poście nie jest normalne. Dymek z rana ciągły normalna rzecz. Dziś jechałem 150km i w korkach cały czas leci para bo taki dzisiaj dzień. Dużo wilgoci w powietrzu i jest para.

Test wszystko powie. Ubywa płynu? Jak tak to ile?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie jakby ubywało to by rozkminy takiej nie było :)

Ogólnie od czasu jak poskładałem układ chłodzenia po zderzeniu z dzikiem to nic nie dolewałem, czyli od około 30 k km jest trochę poniżej połowy,

Jutro z rana będę miał teścik to się wyjaśni.

Opublikowano
  • Autor

Test na zawartość spalin negatywny czyli ok.

Gosciu założył na wydech jakiś czujnik i stwierdził, że jakieś słabe paliwo musiałem zatankowac.

Dziwne bo tankuje raczej cały czas na bp.

Możliwe, że takie akcje po paliwiw by byly czy majster sie mnie pozbyć chcial?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem metoda zmiany pracy silnika po odkreceniu korka, i działa. 2 wymiany oleju temu była zmieniana.

Zatankowalem na Shell dla odmiany, wymieniłem filtr paliwa i przestałem jeździć po przyslowiowe fajki autem, w sensie przebiegi po 2 km, totalna poprawa.

Mam nadzieję, że nie efekt placebo :)