Skocz do zawartości

E39 530dA - Skrzynia biegów automatyczna brak działania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś z forumowiczów miał podobne problemy.

Problem jest o tyle spory ze z automatem zaczęło sie cos dziać jak dojechałam dzisiaj nad morze..

Prawdopodobnie musze poszukać lawetę,która mnie przywiezie z autem 200km..

Ale do rzeczy.. Dojechałem na miejsce bez problemów zatrzymałem na moment i chce zaparkować auto i nie mogę ruszyć.. Ani w trybie D ani manual ani Sport... Zgasiłem auto i odpaliłem od razu. Przez 5min było dobrze i znowu to samo.. Żadnych błędów czy szarpniec.. Dzwoniłem do znajomego mechanika i stwierdził ze na 90% jest Malo oleju.. Teraz pytanie do was: Czy ktoś mial cos podobnego ? Czy wystarczy i czy wgl mozna jakos dolać olej na te 200km pozniej wymiana calosci ? Wybaczcie interpunkcje i bledy ale siedzę w aucie.. Jest ponad 30stopni i nie wiem co dalej.. Dzieki za pomoc z góry :)

Opublikowano

Najlepoej jak bys znalazl warsztat kumaty podlaczyl auto pod kompa zobaczyl czy w skrzyni sie zapisaly bledy....koniecznie znalesc sklep gdzie bedzie olej do automatu bo nie wszystkie sa i warszta ktory co doleje napisz gdzie jestes moze ktos podjedzie z forumowiczow cie wspomoc

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz :) jestem w Darlowku. Obdzwoniłem 4 warsztaty. Popytalem miejscowych ludzi o nazwiska i znalazłem numery niestety jak powiedziałem marke model auta to każdy twierdził ze się za to nie zabierze. Zaluje ze nie zabrałem ze sobą kabelka to odczytałbym bledy. Niestety leży w domu.

Na ta chwile załatwiłem kolegę który jest w stanie z laweta po mnie przyjechać wiec może bede szukal warsztaty w okolicach Pily/Bydgoszczy.

Jeśli ktoś z Was ma jakies doświadczenia podobne proszę o krotki wpis. :)

Opublikowano
Czy ktoś z forumowiczów orientuje sie jaki jest koszt zakupu lub ewentualnej naprawy konwertera do skrzyni GM dla 530d e39 ? Nie moge w necie nic znalezc a prawdopodobnie przyczyna jest wlasnie to. Czy ktos z was wymieniam ? Macie kogoś zaufanego w Bydgoszczy kto ogarnia takie tematy ? :)
Opublikowano

Olej texaco + filtr + uszczelka już w domu.

Na dniach odstawiam auto do fachowców. Główne podejrzenie do pompa oleju w skrzyni ale okaże się dopiero do rozebraniu.

Dam znać co i jak dla potomnych :)

Opublikowano
U mnie z kolei działa wszystko przez kilka kilometrów aż się rozgrzeje olej w skrzyni. Nie można ruszyć z miejsca. Gaszę i odpalam i jest znowu dobrze na kilka minut. Mam auto u fachowców. Prawdopodobnie dziś będę wszystko wiedział. Dam znać.
Opublikowano

Tak więc skrzynia.

Popalone tarcze wewnątrz i kilka innych drobniejszych rzeczy w samej skrzyni.

Naprawa wyniesie mnie ok 5,5tyś. Pełna naprawa skrzyni/wymiana wszystkich tarcz, sprawdzenie + ew. regeneracja konwertera.

Nie jest mało ale koszt używanej + montaż to 2,5k - 3k z olejem i już nie liczę tutaj sprawdzenia konwertera.

Po założeniu używki nadal nie wiadomo co w niej siedzi. Może działać 10 lat albo i 1miesiąc.

Dzięki za pomoc