Skocz do zawartości

problem w kolektorem ssacym w e 39 525d pilne....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupilem niedawno e 39, wszystko bylo oki az do czasu jak na łączu plastikowego kolektora ssacego zrobila sie szparka... dalem ja do sklejenia. po zalozeniu sklejonego kolektora przejechalem z 50 metrow i wystrzelil mi znowu wiec go jeszcze raz skleilem a do tego skrecilem paroma srubkami na laczu.. niestety dalej chyba przepuszcza.. objawami jest ciemny dym z rury , wieksze spalanie, zmienne obroty... mam pytanka:

1 czy to wada kolektora (ze plastikowy) ze puszcza czy tez jest to winna innej czesci a co wplywa na kolektor ( boje sie za jak zaloze nowy kolektor znowu strzeli)

2 co zrobic czy bawic sie w uszczelanie kolektora czy od razu kupic nowy i czy warto kupowac uzywany (a przy okazji gdzie ? u kogo moge kupic?)

3 jakie rozwiaznia stosowaliscie....

podobno to jest czesty przypadek w tych silnikach...

ale niestety nie odnalazlem tematu takiego...

Opublikowano

Masz silnik doładowany, a dziwisz się, że klejony plastik nie wytrzymuje ciśnienia, które podaje turbo.

Czarny dym to oznaka nieszczelności. Silnik dostaje zbyt dużo paliwa w stosunku do ilości powietrza dostającego się do komór spalania.

Moim zdaniem masz dwie drogi:

1. profesjonalne spawanie plastiku

2. zakup używki (ew. nowego kolektora)

Pzdr,

Opublikowano
dzieki .....to pozostaje mi tylko zadac jeszcze jedno pytanko...czy ktos ma takowy kolektor badz wie gdzie mozna kupic tanio....???