Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy e92 335d ma czujnik jakosci oleju? Szukam w RealOEMie ale jakos nie moge sie doszukac.

Silnik rzuca mi informacja, ze nie ma sygnalu od czujnika jakosci oleju - co z kolei moze byc przyczyna dlaczego nie moge zresetowac serwisu oleju. Jesli okaze sie, ze nie ma - to znaczy ze pewnie ktos kto wyciagal DPF jakos namotal w sterowniku silnika... Pewnie pozostanie wtedy tylko reset z poziomu Rheingolda?

E92 335d Stage H
Opublikowano

Maly update, nie moge zrobic resetu inspekcji oleju czy to z auta czy to z rheingolda, a dwa sterowniki wysypuja mi brak czujnika jakosci oleju :D

Czyzby specjalisci od wywalania dpf cos zle przykodzili? (nie zdziwilbym sie patrzac na jakosc prac tutaj)

Ktos cos ma jakies pomysly co mozna zrobic? Czy ten czujnik poziomu - http://www.etk.cc/bmw/EN/parts/info/Oil+levelling+sensor/12617508003/ - to oil quality sensor?

E92 335d Stage H
Opublikowano
U mnie reset inspekcji olejowej nie działa jak miałem zamiennik czujnika poziomu oleju bo wyskakiwał błąd od razu. Jak tylko wrzuciłem oryginalny czujnik to dało się zresetować.

Moje BMW E90 :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=293073

Sprzedam: -Komplet opon zimowych 205/55/16 - 150zł - do negocjacji!

-2 Opony letnie Dunlop Sport Maxx RT 245/40/17 - 400zł - do negocjacji!

Opublikowano
Wiem wiem, ze tak to sie objawia. Pytanie czy ten czujnik poziomu oleju odpowiada za czujnik jakosci oleju?
E92 335d Stage H
Opublikowano
Wiem wiem, ze tak to sie objawia. Pytanie czy ten czujnik poziomu oleju odpowiada za czujnik jakosci oleju?

to jest to samo a tak naprawde nie ma czujnika poziomu oleju tylko czujnik jakosci oleju. nie ma zadnego poziomu oleju w BMW tylko czujnik kontroluje przez elektrolize jakosc oleju (przy odpalaniu) i kalkuluje jego ilosc (kilka kilometrow na ponad 2500 obrotow po nagrzaniu silnika).

Ma ta jedna dosyc istotna wade... jezeli ci sie wlewa plyn chlodzacy lub paliwo masywnie do oleju to czujnik nie pokazuje jego wzrostu tylko obniza ilosc kilometrow ktora mozesz teoretycznie przejechac, to nie takie proste do zauwazenia niz ciagle zmiany poziomu oleju.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Dzieki wlasnie takiej odpowiedzi szukalem :) Niemniej, przyznam ze mogliby ustandaryzowac nazewnictwo pomiedzy roznymi aplikacjami / dokumentacja ;)

No coz, czeka mnie jeszcze z 6k zanim zleje ten AR2300 wiec musze sie przyzwyczaic do czerwonej ikonki.. :duh:

E92 335d Stage H
Opublikowano
ja byl tego nie robil natwoim miejscu tylko wymienil czujnik bo prawdopodobnie jest walniety (przy 200 tys w dizlach to nie jest zadkie) a jak sie okarze ze nie byl to bedziesz wiedzial ze masz powazniejszy problem przynajmniej.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
ja byl tego nie robil natwoim miejscu tylko wymienil czujnik bo prawdopodobnie jest walniety (przy 200 tys w dizlach to nie jest zadkie) a jak sie okarze ze nie byl to bedziesz wiedzial ze masz powazniejszy problem przynajmniej.

Problemem jest brak odpowiedzi z czujnika - wiec tak czy inaczej sam musial umrzec, albo wiazka sie uszkodzila za czasow gdy auto bylo straszliwie glebniete lub gdy ktos z IC majstrowal. Pomijajac, ze 200k jeszcze nie ma. Wiesz szkoda ta plukanke juz wylewac by wymieniac czujnik, a silnik dosc skrzetnie monitoruje po przyzwyczajeniach z wysilonych TFSI.

Update -> Zerknalem sobie pod auto jak tylko moglem bez podnosnika a tam z boku oslony przy misce widze ze wystaje kikutek przerwanego kabla... moze to przyczyna :)

E92 335d Stage H