Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej,mam problem z moja e46 mianowicie po zakupie został wymieniony olej i sprawdzony płyn był max gdy po 500km sprawdzam płyn chłodniczy jest na min tak samo sprawa wygląda z olejem,do tego dochodzi zbyt wysokie spalanie,czy to upg? :( :( :cry: :cry2:
Opublikowano

Z olejem to typowa przypadłość tych silników, zacząć od uszczelniaczy co się zużywają i bierze olej.

Płyn to sprawdzić wycieki bo może gdzieś Ci lekko cieknie i nawet tego specjalnie nie widać.

Podłożyć kartony i sprawdzić czy nie kapie, na zimnym , na gorącym , trochę potrzymać na obrotach 3tys.

Nie kopci na biało ?

nie czuć słodkiego zapachu ze spalin ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Piszesz

czasem jak sie doda gaz to puści dymka

Ja pytałem czy kopci na biało.

W uproszczeniu kopcenia dzielimy na 3 rodzaje: białe, niebieskie i czarne

Białe to para wodna.Gdy płyn z układu chłodzenia dostaje się do komory spalania to kopci na biało ale trzeba być ostrożny bo w zimne dni w rurze wydechowej jest sporo wilgoci i objawy mogą być podobne.

Niebieskie od brania oleju

Czarne to w ropniakach świadczy o nie spalonej ropie co idzie w wydech.

Jak nie widzisz podejrzanej pracy silnika i żadnych wycieków na zewnątrz, ani w zbiorniczku śladów oleju i odwrotnie w oleju obecności płynu ( tz masło pod korkiem ) oraz co ci kolega powyżej napisał zrobić test na obecność CO2 w płynie to w takiej sytuacji uzupełniać poziom w zbiorniczku wyrównawczym i czekać jak coś w końcu trafi.

Albo do dobrego mechanika bo wirtualnie to oględzin ani testów Ci nie zrobimy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mam dokładnie ten sam samochód z tym samym silnikiem i oczywiście wiadome, że ten silnik bierze olej ale pytanie do Was gdzie jest według Was granica dolewek? w chwili obecnej dolewam 1l co około 2,5 ty. km czyli pytanie czy dolewać czy już robić coś z silnikiem, a jeżeli robić to co pierwsze? Pytanie też czy dolewanie cały czas oleju i przepalanie go przez silnik niczemu nie zaszkodzi?

P.S Nie wymieniałem jeszcze odmy a zrobiłem już nim 110 tys. km.

Pozdrawiam