Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wg Was wypada porównanie tych dwóch modeli? Są tu osoby, które miały do czynienia z Lexusem, czy sami fani BMW? Pod uwagę biorę 2 litrowe jednostki R6.

1. Eksploatacja: ceny i dostępność części, awaryjność (z tego, co wiem, na korzyść Lexusa, aczkolwiek wiadomo, że dużo zależy od egzemplarza), które auto tańsze w utrzymaniu?

2. Silnik: w kwestii osiągów raczej delikatnie lepiej wypada jednostka Lexusa, jak BMW to raczej 2l szału nie robią i trzeba celować wyżej.

3. Komfort: w E46 wg mnie miejsca z przodu sporo (194cm wzrostu), z tyłu ciasnota, ale nie ma źle. W Lexusie nie siedziałem. Jak zawieszenia obu modeli spisują się na naszych dziurawych drogach?

4. Prowadzenie: raczej obie dają przyjemność z jazdy i banana na twarzy?

5. Wnętrze: wykonanie w środku w BMW na bardzo wysokim poziomie, a jak w Lexusie? Zapewne mocno średnio, jak to bywa w japońskich samochodach.

Ogólnie na korzyść Lexusa mocno przekonuje mnie to, że jest japońskim samochodem, a te słyną z bezawaryjności.

Opublikowano

"Miejsce produkcji: Japonia, Iwate" :wink:

Japońskie auta z tamtych lat raczej były nie do zajechania.

Opublikowano
Jak wg Was wypada porównanie tych dwóch modeli? Są tu osoby, które miały do czynienia z Lexusem, czy sami fani BMW? Pod uwagę biorę 2 litrowe jednostki R6.

1. Eksploatacja: ceny i dostępność części, awaryjność (z tego, co wiem, na korzyść Lexusa, aczkolwiek wiadomo, że dużo zależy od egzemplarza), które auto tańsze w utrzymaniu?

2. Silnik: w kwestii osiągów raczej delikatnie lepiej wypada jednostka Lexusa, jak BMW to raczej 2l szału nie robią i trzeba celować wyżej.

3. Komfort: w E46 wg mnie miejsca z przodu sporo (194cm wzrostu), z tyłu ciasnota, ale nie ma źle. W Lexusie nie siedziałem. Jak zawieszenia obu modeli spisują się na naszych dziurawych drogach?

4. Prowadzenie: raczej obie dają przyjemność z jazdy i banana na twarzy?

5. Wnętrze: wykonanie w środku w BMW na bardzo wysokim poziomie, a jak w Lexusie? Zapewne mocno średnio, jak to bywa w japońskich samochodach.

Ogólnie na korzyść Lexusa mocno przekonuje mnie to, że jest japońskim samochodem, a te słyną z bezawaryjności.

Jechałem, sprawdzałem miałem kupić. Wykonanie i jakość materiałów bez zastrzeżeń. To nie Toyota, tu nie ma lipy. Dostaniesz nawet tapicerkę z alcantary. Auto jeździ fajnie i żałuję, że nie nie kupiłem. Wybierałbym może brzydszego ale jednak sportcrossa ze względu na większą możliwość załadunku. Jeśli chodzi o miejsce to po przesiadce z Xedosa 6 na miejscu kierowcy miałem wrażenie klaustrofobii - wąski boczek przy szybie i jakoś tak blisko ta boczna szyba mi się wydawała.

Jeśli drugi IS jest konkurencją dla E90 (produkcja po 2005) to bumy są bez szans jeśli chodzi o wykonanie i materiały w środku. A i japońska V6 wydaje się lepsza niż R6 z tych roczników.