Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam problema i nikt nimoze mi pomoc wiec zwracam sie z tym do was.

Posiadam BMW 525i 24V i mam problem z zawieszeniem.

Aktualnie posiadam jakies dziwne zawieszenie z przodu, mianowicie:

Niewiem jakiej firmy amorki, ale maja srednice tloka 4cm i sprezyny z dwiema niebieskimi kropkami i numerem:

BMW 1133336RBW 12J.

Autko jest bardzo twarde, a chcialbym zrobic zeby bylo bardzej komfortowo.

Czy ktos sie orientuje co to moga byc za amorki i czy mozna do nich zalozyc inne mieksze sprezyny? A jesli tak to jakie sprezyny kupic?

pozdrawiam.

Opublikowano
z tego wynika co piszesz ,że masz gwintowane zawiecho od góy jest regulacja ono jest strasznie twarde załórz zwykłe i po problemie czarne sprężyny i gazowe amory. bilstein nowe komplet przód 400 zł + spręrzyny po 5 dych
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Niebardzo znam sie na tym, ale co by sie stalo gdybym zalozyl mieksze sprezyny a zostawil te amorki ktore sa?

Po zdjeciu sprezyny jestem w stanie recznie wcisnac i wyciagnac tlok, i to bez wielkiego oporu, a na tescie facet powiedzial ze sa one prawie jak nowe.

Opublikowano
wymiana samych sprężyn nic nie da bo masz krutkie amory i skok sie nie zmieni rorciągnięty amor (tłok) ma 18,5 cm a te tessty to se mazna wsadzić w d... jerzeli bez wysiłku wciskasz to one sie nadaja na złom
BMW sie nie psuje
Opublikowano
wysunięty tłok nowego amora ma 18,5 cm jak amor jest nowy czy poprostu dobry to sam wyjerzdza do gory gaz go wypycha nie liczac zwężki na łożysko sam tłok i daj zwykłe czarne spreżyny i bedzie git
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Wydarlem cale kolumny i co jest, mianowicie:

Amorki sa BILSTEIN gazowe o numerze F4-P36-3019-H000 + czarne sprezyny z niebieskim plackiem.

Prawy amorek po wcisnieciu wysuwal sie do gory ale osmarowany olejem i przy wscisnieciu jakies 7cm od koca cos go blokowalo i niedalo sie bardzoej go wcisnac. prawy wciska sie do samego konca i sam wysuwa jest "niby" ok.

Z tego co wymierzylem wyszlo mi ze amortyzator przy normalnie stojacym samochodzie na poziomej powierzchni jest wcisniety tyle ze tloka wystaje tylko 5cm a dlugosc calego tloka bo wysunieciu to 13cm.

Dalej drecza mnie te sprezyny, piszesz zeby zalozyc zwykle czarne, ale czy sa same czarne bez oznaczen (niebieska, zolta ciapka) ?

Czy moze zalozyc do nowych amorkow te sprezyny ktore mam?

Czy moze trzeba szukac jakis specjalnych sprezyn do tych amorkow?