Skocz do zawartości

Klimatyzacja (z R12) - gdzie w lubuskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Może ktoś jest zorientowany, gdzie w lubuskiem (najlepiej okolice w promieniu do 50 km od Zielonej Góry) można dobić klimę czynnikiem R12? Z mojego rozeznania wynika, że nabić od podstaw można np. w Żaganiu zamiennikiem (koszt 220 zł), ale nie można go niestety mieszać z R12. Chcę dobić, bo nie stać mnie na napełnienie od podstaw, niestety...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Może ktoś jest zorientowany, gdzie w lubuskiem (najlepiej okolice w promieniu do 50 km od Zielonej Góry) można dobić klimę czynnikiem R12? Z mojego rozeznania wynika, że nabić od podstaw można np. w Żaganiu zamiennikiem (koszt 220 zł), ale nie można go niestety mieszać z R12. Chcę dobić, bo nie stać mnie na napełnienie od podstaw, niestety...

czesc, jestem z zg.

ostatnio na gieldzie w chynowie poznalem goscia ktory sie tym zajmuje, klimatyzacjami, jest z Kożuchowa, tel 697 726 730

Poza tym poczytaj na forum ZTK temat o klimie http://tuningforum.pl/viewtopic.php?t=94092

cytat z tego tematu:

Ludzie, nie dawajcie sie okradac ! Iglotechnik za te przyjemnosc winszuje sobie 500 zl nie sprawdzajac szczelnosci ukladu, czyli nabijaja i jak od razu uleci to bol. Sprawdzenie szczelnosci 60zl bez wskazania miejsca nieszczelnosci - stwierdzaja tylko ze jest nieszczelna i po herbacie. Omijac szerokim lukiem. Na Batorego w rejonie InterMarche widzialem 2 zaklady tego typu po jednej i drugiej stronie ulicy, mozna popytac co i jak, moze sa normalni.

Ja mam klime na stary czynnik R12 i przerobka jej na nowy R134a jest bez sensu gdyz sa to drogie rzeczy, obecnie stosuje sie legalne zamienniki gazu R12 i nie musza one kosztowac 800zl, paranoja

troche o zamiennikach (cytat z mojego kolegi pracujacego w tej branzy)

"R-409 - zamiennik - można mieszać z R-12

R-134 - zamiennik - nie można mieszać (trzeba spuścić R-12 i nabic od nowa całość) trzeba też wymienić olej w sprężarce na estrowy oraz uszczelniacze na teflonowe bo zeżre...

MP-39 - zamiennik - nie można mieszać (trzeba spuścić R-12 i nabic od nowa całość)

R-401 - zamiennik - nie można mieszać (trzeba spuścić R-12 i nabic od nowa całość)"

Rozsadnym rozwiazaniem stosowanym jest nabicie R 409 i najczesciej sie go stosuje, nie wiem jak w ZG ale np w Poznaniu jest szereg zakladow ktore podejmuja sie takiego zabiegu, koszt uslugi - sprawdzenie szczelnosci, odessanie, olej i gaz 150-200-250zl w zaleznosci od zakladu, takze mysle ze majac w perspektywie 800 czy nawet 500 warto podjechac :)

takze opowiesci ze R12 jest zakazany i trzeba wymienic klime albo dac sie okrasc to jawne mity, nie wierzcie w to, cieszcie sie chlodkiem w upalne dni za rozsadna kaske :)[/b]