Skocz do zawartości

2 szybkie pytanie: ENET, 1B, DCAN KOMBI w NCS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam 2 pytania. Sprawa dotyczy E92 z CIC z 10.2008.

1. Mam problem z podpięciem kabla ENET do tego auta. ZGW-SEARCH nie widzi nic, czyste. Próbowałem na różne sposoby ustawiać adres IP na sztywno i na Auto. Ogólnie komp po podłączeniu w trybie auto znajduje jakiś adres 169.... ale nic z tego nie wynika i ZGW jest puste. Próbowałem też ustawienia i wejście w samochód przez przeglądarkę i FTP w celu ściągnięcia 1B ale przeglądarka wywaliła time out. Kabel sprawdzałem miernikiem i wszytko styka. Ogólnie połączanie i kabel ENET jest wręcz banalny w konstrukcji i powinien śmigać bez problemu a tu zonk.

Moje pytanie brzmi czy jest możliwość uzyskać 1B poprzez kabel DCAN (który mi śmiga bez problemu) i któryś z pod aplikacji INPY (nie mam DISa a dużo z tym zabawy). Zależy mi tylko na 1B.

2. Po kablu DCAN wszytko smiga całkiem fajnie. Kodowałem ostatnio przez NCS moduły CIC i ABG bez problemu a na KOMBI, w którym też mam kilka rzeczy do zmiany, wychodzi mi błąd (dość długa litania jest tam wpisana) już podczas zczytywania. Dodam że do łączenia używałem modułu FRM (do wyboru mam tylko CAS, FRM i NFRM). Widziałem ze niektóre z ustawień powtarzają sie w innych modułach. Czy jest możliwość zaprogramowania np tak banalnej rzeczy jak wyświetlanie cyfrowej prędkości w module innym (zgodnym) niż kombi który nie chce mi się nawet ściągnąć??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E-serii nie ma zgw więc nie będzie go w aplikacji ZGW_searach, więc wszystko ok (w EDIABAS/BIN/ediabas.ini ustawiasz INTERFACE= ENET i tyle

ENET w E-serii jest tylko do CIC nie działa jak w F-serii ze wszystkimi modułami

Ale nie z czytasz 1B d-can tylko ENET lub ICOM

Opublikowano
Aha, dzięki za info. EDIABAS.INI mam oczywiście ustawione tak jak napisałeś jednak SWID reader wywala błąd. Nie działa też sposób opisany tutaj: wiec ( nie dajemy linków do obcego forum możesz skopiować tekst i wkleić, Moderator) podejrzewam że i tak coś się nie chce połączyć.