Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW E65 w serii (218 km), zaś znajomy w garażu ma 535d (272 km). Z tego co wiem, między tymi silnikami teoretycznie jest taka różnica, że E60-tka ma biturbo, a moja ma jedno zwykłe, a porównanie mocy to 2 światy. Czy ktoś przerabiał temat, aby przeszczepić silnik z 535-tki (mam taką do dyspozycji na części), bądź czy zmiana samej turbiny na tą z 535d i wgranie nowej mapy silnika do określony rezultat? Dodam, że moje BMW jest z 2002, a kolegi bodajże 2006.
Opublikowano
Nie wiem czy chcę benzynę i to też taką, która pali drugie tyle co moje 3.0d. Swoją drogą znalezienie względnie utrzymanego E65 z w miarę sensownym wyposażeniem i w rozsądnej cenie, nie należy do najprostszych zadań. Po za tym, chciałbym obecnie się raczej dowiedzieć coś więcej w kwestii turbin tych dwóch modeli oraz samego silnika. Jeżeli ktoś uważa, że "przyszedł młody i chce się po mądrzyć" przedstawię głębiej problem. Osobiście posiadam 730d, które zakupiłem od mojego szwagra (on je kupił 3 letnie). Tak więc auto mam upilnowane, udokumentowany przebieg, skrzynia po regeneracji, 2 komplety kół itp. Znajomy rok temu zakupił e60 535d no i po porównaniu osiągów zastanawiam się nad różnicami pomiędzy tymi silnikami, kiedy w teorii są takie same. Na marginesie pragnę zaznaczyć, że ten sam znajomy kupił niedawno taki sam egzemplarz ze zmiażdżonym tyłem, aby zabrać z niego parę rzeczy i doposażyć swoją. No i w tym momencie jest taka kwestia, że ma on cały układ napędowy łącznie z osprzętem i mam możliwość przekładki silnika (tutaj zaznaczę, że na co dzień robię przy autach-posiadam warsztat). No ale chcę się dowiedzieć odnośnie samej zmiany turbiny i mapy, bo to nie jest stare auto, w którym zmiana silnika polegała w zasadzie na wyjęciu i włożeniu drugiego, a stracenie tygodnia czasu, aby sprawdzić "czy będzie chodzić" raczej mnie nie interesuje, stąd chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś przerabiał podobny temat i wie coś więcej w tej kwestii.
Opublikowano
Więcej zachodu niż to warte. Najlepiej byłoby Ci kupić 745d i poszukać jakiegoś mądrego tunera, który zrobiłby mu delikatny program (jeśli sama seria by nie wystarczała).

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804