Skocz do zawartości

320i, 2004r - gwizdy przy zwiekszaniu obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zaobserwowalem dzwine zachowanie buni. Jak w temacie chodzi o gwizdy, a może bardziej świsty przy dodawaniu gazu dochadzące z silnika. Najbardzie to slychac w czasie przyspieszania. Na luzie jak dodaje gazu, świst pojawia się delikatnie i na chwilę. Jak jade to slychac go przy zamknietych szybach. Jak trzymam w czasie jazy obroty na jednym poziomie to ustają. Jeszcze miesiąc temu pojawialy sie na krótko przy gwaltownym przyspieszaniu. Teraz slychać je przy calym zakresie obrotów.

Jakieś pomysły? Co myślicie?

Opublikowano

Chyba znalazlem winowajcę. Byłem u swojego mechanika. Okazalo się ze mam dziurawy dolot powietrza do przepływomierza i stąd te świsty. Na allegro 40zl.

Dodam że równolegle ze świstami zaczął co raz pojawiać się błąd sondy lambda. Dobrze że jej nie wymiebiłem bo prawdopodobnie problem z sondą zniknie po wymianie dolotu.