Skocz do zawartości

głośna praca silnika na zimnym 4.4 M62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj rano po kilkudniowym postoju odpaliłem auto i z silnika dochodził bardzo głośny stukot. Silnik klekotał jakby nie miał w ogóle smarowania, obroty spadły od razu do 600obr/m, jakby go coś blokowało, kontrolka od oleju się nie świeciła, poziom oleju w normie. Zgasiłem silnik i po chwili odpaliłem ponownie i to samo, ze strachem, że się zatrze dałem mu pochodzić na wolnych obrotach i powoli około 30 sekund zaczęło stukanie ustępować, aż praca silnika się unormowała. Przejechałem nim około 7 km, odstawiłem pod pracą na około 8 godzin, odpaliłem i było w porządku.

Czytałem gdzieś, że w tych silnikach padają pompy oleju, czy to może być to?, ale z drugiej strony pompa nie może chyba raz dobrze pracować raz źle. Proszę o sugestie.

Opublikowano
Pompy olejowe jeśli padają to mają problem z ciepłym olejem bo jest rzadszy i "ucieka bokami" . Z twojego opisu wygląda tak jak by przydkal się jakiś kanał olejowy przez który zimny olej nie mógł się przecisnąć a ciepły dał radę. Ale to jest tak niemożliwa opcja ze sam w to nie wieżę.
Opublikowano
  • Autor

Sam jestem ciekawy, zaraz się wybiorę do garażu i odpalę, sprawdzę czy na wychłodzonym silniku sytuacja się powtórzy.

Odpaliłem na zimnym i wszystko w porządku. Martwi mnie jednak, że coś jednak jest nie tak???

Opublikowano
olej splynal ze szklanek, moze nie ze wszystkich ale go tam zabraklo ;) moze tak znowu byc po dluzszym czaisie lub na jakims wzniesieniu , tak mi sie wydaje :mrgreen:
Opublikowano
olej splynal ze szklanek, moze nie ze wszystkich ale go tam zabraklo ;) moze tak znowu byc po dluzszym czaisie lub na jakims wzniesieniu , tak mi sie wydaje :mrgreen:

Chyba masz rację,ostatnio czytałem o takim przypadku z tym właśnie silnikiem auto postało u mechanika dłuższy czas i było jak tutaj.

Opublikowano
mialem tak samo u siebie 2 razy , po 4 dniowym postoju u lakiernika z olejem na minimum i stojacym z lekkiej gorki , po odpolanie auto tak klekotalo ze myslalem ze maciek sprzedal mi bubla :shock: po paru minutach wszystko bylo wporzadku , pozniej mialem tak po wymianie oleju , gdy robilem uszczelnianie silnika prawie wszystko bo zostala glowica ale sie nie czepialem ,silnik w srodku tragedia brud smola szlam :? , po zalaniu nowego oleju nowe filterki wszystko ok do momentu gdy tu nagle po paru dniach klekotanie mysle nie no kurde cos nanic :cry2: patrze bagnet troszke ubylo wiec dolewka chwile po chodzil i wporzadku uff , i jak narazie do tej pory kolo 2 miesiecy a moze i wiecej minelo i jak narazie wszystko gra :cool2: mam nadzieje ze juz mnie nie bedzie stresowac bo jak narazie jest wszytsko ok az milo jezdzic ahh :D
Opublikowano
  • Autor
będę obserwował, teraz znowu postoi parę dni, ogólnie dużo nie jeździ, mam nadziej, że się to nie powtórzy, bo to nie zdrowe dla silnika.
Opublikowano
Warto sprawdzić po dobie /dwóch czy z filtra olejowego nie zalatuje cały olej do miski