Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, otóż mam mały problem z moją e90 320si, kupiłem auto z uszkodzonym motorem, mniejsza o to, silnik skladalismy w naszej firmie, z pomocą "własnych blokad". Problem w tym, że od momentu odpału po przejechaniu 500 km zapaliła się kontrolka silnika, KTS wyświeta błędy: 29f4- sprawność katalizatora (rząd 1)- za mały, 29f5- sprawność katalizatora (rząd 2)- za mały. Od tego momentu, po wykasowaniu tychże błędów, zapalają się one regularnie po 30-50 km. Ogolnie samochód lubi gasnąć przy ruszaniu, wolno reaguje na pedał gazu, wydaje mi sie że dość mułowato wkręca sie w czasie jazdy, czasem lubi poszarpywać przy płynnej jeździe. Ogólnie dla mnie to wygląda na zbyt późny zapłon. Katalizator sprawdzony, przepływka działa, sondy hulają, wtryski wyczyszczone preparatem K2 do paliwa, przepustnica czysta, został mi do wymiany filtr paliwa jeszcze, zrobię to na dniach, ale wątpię że to coś da. Stąd moje pytanie, czy miał ktoś styczność na forum z tym motorem? Jakieś pomysły? Ogólnie chciałbym kupić jakieś blokady rozrządu do tego (bo nie wiem czy przed usterką był dobrze ustawiony) ale ni cholerę nie mogę znaleźć, miałby ktoś jakieś namiary na takowe blokady(tylko nie samoróbki znow :P )? Sorry chłopaki, trochę sie rozpisałem, ale serio chciałbym już dojść do ładu z tą padliną. Z góry dzięki i pozdro!! :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
a co błąd katów ma wspólnego z rozrządem? :shock: wyglada na to ze masz katy do wywalenia :D , mozesz spróbowac procedury serwisowej wypalania katalizatorów na jakis czas pomoże... :D
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano

dzieki za rade :wink: ogolnie juz wczesniej myslalem nad wywaleniem katów. Nic, w tym tygodniu zamierzam z nia troche jeszcze powalczyc :D oczywiscie napisze po uzyskaniu rezultatu co ją gryzło :D

edit:

problem rozwiązany :wink: wałek wydechowy na rozrządzie został przyspieszony o parę stopni, teraz beema idzie jak trza i spalanie zeszło z 13.5 do 10 :P temat w sumie do zamknięcia :)