Skocz do zawartości

Webasto E46 Telestart T80 - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W maju zostałem szczęśliwym nabywcą samochodu BMW E46 325 CI Coupe, samochód posiada instalacje Webasto Telestart T80 lecz nie działa prawidłowo.

Piszę do was z pytaniem czy awaria jest poważna czy też nie. Chwilowo jestem spłukany z kasy więc wolał bym oszacować koszty naprawy zanim skontaktował bym się ze specjalistą. Do rzeczy:

Jeżeli samochód jest zimny i włączę webasto słychać że pod maską zaczyna 'coś' pracować jednak po paru minutach to co słyszę się wyłącza z tym że na pilocie cały czas dioda mruga aż nie upłynie czas na który jest ustawiony pilot lub sam go nie wyłączę. Pare dni temu dojechałem do pracy i czekając za kierownikiem aż otworzy budę stwierdziłem że włączę webasto i nagle szok, z nawiewów w samochodzie zaczęło lecieć ciepłe a póżniej gorące powietrze, lecz znów po paru minutach system się wyłączył - fizycznie, lecz na pilocie znów pokazywało że system pracuje.

Pytanie do was bo być może ktoś już miał z tym wcześniej problem:

- Co jest prawdopodobnie zepsute?

- Jaki szacujecie koszt naprawy?

- Czy jeśli jestem zielonym głąbem dam rade ogarnąć temat i naprawić sam jeśli nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt.

Pewnie dostanę reprymendę ale dorzucam link do instrukcji producenta Webasto Telestart T80 w PDF dla zainteresowanych: http://www.serwiswebasto.com/upload/oferta/9007388B_PL.pdf

Opublikowano
Problem masz z piecem. Jest interfejs dedykowany do pieca, który podpowie dlaczego piec się wyłącza. Sam tego nie ogarniesz.
Opublikowano
jeśli masz kolego kabel od inpa to zdjagnozujesz piec na poziomie dobrego serwisu webasto, jeśli to thermo top Z,C,E to na naprawę wydasz max 350zł(zakładając że masz uwalone 2 najdroższe elementy w piecu co sie czasem zdarza)