Skocz do zawartości

Webasto E46 Telestart T80 - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W maju zostałem szczęśliwym nabywcą samochodu BMW E46 325 CI Coupe, samochód posiada instalacje Webasto Telestart T80 lecz nie działa prawidłowo.

Piszę do was z pytaniem czy awaria jest poważna czy też nie. Chwilowo jestem spłukany z kasy więc wolał bym oszacować koszty naprawy zanim skontaktował bym się ze specjalistą. Do rzeczy:

Jeżeli samochód jest zimny i włączę webasto słychać że pod maską zaczyna 'coś' pracować jednak po paru minutach to co słyszę się wyłącza z tym że na pilocie cały czas dioda mruga aż nie upłynie czas na który jest ustawiony pilot lub sam go nie wyłączę. Pare dni temu dojechałem do pracy i czekając za kierownikiem aż otworzy budę stwierdziłem że włączę webasto i nagle szok, z nawiewów w samochodzie zaczęło lecieć ciepłe a póżniej gorące powietrze, lecz znów po paru minutach system się wyłączył - fizycznie, lecz na pilocie znów pokazywało że system pracuje.

Pytanie do was bo być może ktoś już miał z tym wcześniej problem:

- Co jest prawdopodobnie zepsute?

- Jaki szacujecie koszt naprawy?

- Czy jeśli jestem zielonym głąbem dam rade ogarnąć temat i naprawić sam jeśli nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt.

Pewnie dostanę reprymendę ale dorzucam link do instrukcji producenta Webasto Telestart T80 w PDF dla zainteresowanych: http://www.serwiswebasto.com/upload/oferta/9007388B_PL.pdf

Opublikowano
jeśli masz kolego kabel od inpa to zdjagnozujesz piec na poziomie dobrego serwisu webasto, jeśli to thermo top Z,C,E to na naprawę wydasz max 350zł(zakładając że masz uwalone 2 najdroższe elementy w piecu co sie czasem zdarza)