Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W swojej E39 525i M-pack 2002 mam oryginalne rodyjko ze zmieniarka w bagazniku. Radio chyba standard bo pod klapka jeszcze kaseta. Jestem trochę zawiedziony jakościa dźwięku z tego seryjnego audio, gdzie była to jakby nie patrzec limuzyna klasy wyższej a nawet Premium w 2002 roku kiedy to schodziła z produkcji. Szczerze to mam dwa inne auta (Focusy z 2001 i 2006) i tam nawet w starej Foce Mk1 z 2001 roku głośniki seryjne (wiem bo w rodzinie od zakupu w salonie) grają lepiej.

Stąd moje pytanie. Czy w celu "poprawy doznań akustycznych" w mojej E39 zaczać od wymiany głośników (jak tak to co proponujecie w rozsadnym budzecie) czy brac sie za zmiane samego radia gdzie zdecydowanie nie chciałbym rezygnować z obsługi radia z kierownicy jaką mama firmowo z M-ki? Czy są jakieś modele jednostek które mozna jakoś podłączyć pod oryginalne złącza BMW żeby nadal móc obsługiwac seryjnymi klawiszami na kierownicy?

Bede wdzieczny za odpowiedzi. Pewnie jak widac z opisu powyzej nie znam sie na car audio ale słysze roznice pomiedzy dobrym a słabym.

Pozdrawiam

Opublikowano
Problemem E39 nie jest słaby zestaw głośników, bo są to naprawdę niezłej klasy głośniki, ale moc wzmacniacza wbudowanego w radio seryjne. Znajomy wrzucił do swojej e39 radio niefabryczne, i audio odrazu się ożywiło, tyle że ta ramka wygląda okropnie, i ja nie wyobrażam sobie tak szpecić auta. Dodatkowo może być problem z kontrolą komputera (jeśli go masz) bo sterowany jest on z radia fabrycznego. Ja obecnie mam zamiar zostawić radio fabryczne, ale tylko do kontroli komputera, a niefabryczne wrzucę pod klapke i pod nie podepne całe audio. To chyba najlepsze rozwiązanie, bo możesz schować radio pod klapką w każdej chwili i nikt ci nie wybije szyby, żeby radio ukraść, a zachowa to seryjny wygląd. Obecnie kombinuje jakie radio i jak je podpiąć żeby było sterowanie z kierownicy, ale żeby komputer pozostał sterowany z fabrycznego radia. Dam znać jak coś wymyślę.