Skocz do zawartości

E46 323iA - nie wrzuca biegu 4, błąd skrzyni.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem ze skrzynią automatyczną ZF 5HP19 w swojej e46 323i.

Odczytane błędy:

49 Symptom Gangueberwachung

54 Gangueberwachung 4

Pojawiły się po przejściu skrzynki w stan awaryjny. Po uruchomieniu ponownym tryb awaryjny znika i dopiero w momencie wrzucenia 4 biegu się pojawia.

Przełożyłem sterowanie skrzynią kompletne z poprzedniej mojej skrzyni, niestety dalej nie ma poprawy.

Jedyna szansa, żeby wbić bieg 4 to wrzucenie go w trybie S/M bez dodawania gazu. Wtedy udaje się go zapiąć. Dziś udało mi się wbić bieg nr 5, w trybie S/M.

Dodam tylko, że sprawdzałem skrzynię na starym oraz nowym akumulatorze. Na nowym jakby ciut lepiej bylo...

Co może być powodem i co robić dalej z tym fantem??

Pozdrowienia

ŁG

Opublikowano
Pytanie może wydać się śmieszne ale czy ostatnio zmieniałeś może koła lub opony???? Kiedyś w e39 miałem taki przypadek. W związku z tym, że czekałem na opony przez pewien czas jeździłem na niższym profilu z przodu...dodatkowo jak się później okazało w jednym kole miałem mniej powietrza...Czujniki absu odczytywały różne parametry z kół co nie pozwalało skrzyni wbijać ostatnich biegów. Byłem o krok od remontu skrzyni...na szczęście przyszły oczekiwane oponki i wszystko wróciło do normy.
Opublikowano

Opony zmieniałem niedługo przed awarią, a czy u Ciebie pojawił się błąd skrzyni?

Wątpię, że u mnie jest taki sam powód, bo jak wrzucam bieg wv trybie s/m w normalnej jeździe, to niestety też nie wyrzuca biegu i przechodzi w tryb awaryjny...

Opublikowano
To było prawie siedem lat temu i nie mogę sobie przypomnieć czy skrzynia wchodziła w tryb awaryjny... W każdym razie powodzenia w dalszej diagnozie...
Opublikowano
coś czuje, że to nie będzie łatwe... skrzynia weszła pierwszy raz w tryb awaryjny po sporych, kilkudniowych.... dziś podepnę jeszcze raz do kompa i zobaczymy...