Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam ogromną prośbę, udało mi się znaleźć test mojego webasto (Thermo Top V) w INPie. Oczywiście było zablokowane. Po zresetowaniu i uruchomieniu go z iDrive wentylator ruszył i nic poza tym, a parametry wyglądają następująco:

http://zapodaj.net/images/e7c43895878a9.jpg

Pytanie jest następujące... czy padła pompka paliwa i pompka wody webasto ? Mógłby mi ktoś pomóc odczytać te parametry i określić na jaką ustekę wskazują ??

Pozdrawiam :)

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem czy to ten sam problem ale u mnie żeby webasto zaczęło działać poprawnie wystarczyła wymiana szczotek w pompie obiegu wody. Zrobiłem to samodzielnie.

Objawy miałem takie, że webasto albo się nie włączało albo włączało i wiało chłodne powietrze zamiast ciepłego.

Opublikowano

Szczotki już wcześniej wymieniłem, bo pompka pokazywała błąd, a funkcja REST nie działała też poprawnie. Teraz ta pompka jest napewno sprawna :). Wczoraj rozłożyłem i wyczyściłem wszystkie elementy tego pieca. Silniczek po podaniu napięcia śmiga jak odkurzacz, świeca żarowa momentalnie robi się czerwona a elektrozaworek paliwa stuka i powoduje przy odpowiednim ciśnieniu ładną mgiełkę... Wydaje się że to wszystko jest sprawne. Pozostaje albo kwestia sterownika (ale w INPIE wyskoczyłby raczej błąd), albo pompki paliwa, która jest gdzieś poza piecem na przewodzie paliwowym.

Czy wie ktoś gdzie dokładnie jest zlokalizowana ta pompka ? Czy nie będzie ona gdzieś w okolicach zbiornika paliwa ? Na Realoem jest na końcu długiego przewodu paliwowego..., ale pytanie gdzie :)

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=VW11-EUR-07-2008-E91-BMW-318d&diagId=64_1509