Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam nie dawno zdałem prawo jazdy i chciałem sobie kupić BMW E30 rocznik 1989 , zresztą podsyłam linka i sami ocenicie czy warto kupić , bo sam nie wiem . http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-bmw-e30-sedan-2-5-m54b25-daily-car-m-technic-gwint-doinwestowana-ID6yfdI1.html#6c9502e56f . Było by to moje pierwsze auto , strasznie się zapaliłem na to BMW :) , kwoty takiej nie mam , ale spokojnie uzbieram i akurat nie musi być to , po prostu chcę się dowiedzieć co sądzicie o takim aucie na początek. Dodam że teraz jeżdżę Saabem 9-3 , silnik 1,9 ,150 kucyków diesel , kombi , I jak dla mnie jest dość mocne , przynajmniej teraz jest :). A jeżeli takie BMW byście mi odradzili , to jakie byście polecili hehe , trochę chaotycznie napisane , ale taki jestem , pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Saab 9-3 w miarę nowy, przedni napęd pełno wspomagaczy, esp abs itp. E30 po swapie niska masa, mocny silnik bez żadnego wspomagania, tylny napęd. Nie żebym wątpił w Twoje umiejętności, ale może na początek coś słabszego? Takiego za 3-4 koła z motorem 1,6 lub 1,8 by teraz przez zimę nauczyć sie tylnego napędo. Jak rozwalisz to nie szkoda a tak kupisz za 15 kołą ładną rumnankę a na pierwszym zakręcie i mokrym rozwalisz to.

PZDR>

Opublikowano
Powiem szczerze że się z tobą zgadzam , na początek kupie sobie jakieś słabsze auto , będę się czuł coraz pewniej na drodze pomyśle o BMW po swapie . A co myślisz o Oplu tigrze , lub Renault Megane ? . Wydaje mi się że na początek takie autka powinny być okej :).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BMW może by na początek. Ale słabsze i sporo tańsze. Kup niewiem e36 compot. Kupisz tanio w wersji 318 masz 115 wiec spokojnie starczy by na mokry czy śniegu naczyć się panowania na tylnym napędem. Po roku nauki na złom i możesz mocniejsze sobie kupić...w tigrze czy megane nie nauczysz się co to tylny napęd.

PZDR>

Opublikowano
A no tak , masz racje , na pewno dostosuję się do tego co tutaj napisałeś , i pomyślę nam jakimś tanim bmw , wielkie dzięki!!!
Opublikowano

Przede wszystkim ja bym polecał E36 jeśli już ma być BMW i raczej typu 316, max 320. Wynika to z tego, że tylnym napędem trzeba się nauczyć jazdy na słabszym silniku, zanim się przejdzie do mocniejszych. Doświadczenie w przednim napędzie niewiele pomoże w opanowaniu auta. Kiedyś dałem mojemu bratu (jeździł Golfem Mk2 90KM) przejechać moim E34 (520i) - jak nim zarzuciło na zakręcie skrzywił mi obie tyle felgi na tym samym krawężniku, a dodam że nie było gołoledzi czy coś, tylko lekko wilgotno na asfalcie, a auto miało ledwie 150 kucy.

Wracając jeszcze do E36 - jest to dużo lepsze auto do E30, tylko mniej kultowe :) Lepiej się prowadzi, lepszy standard, trudniej nim wpaść w poślizg (co chyba ważne). Do tego E30 wpadniesz w dużą dziurę to rozbijesz miskę olejową (chłodzona powietrzem, wysunięta pod podwoziem).

Natomiast co do generalnej porady - spokojnie możesz pierwsze 2 lata pojeździć byle czym dosłownie (kupić cośkolwiek pokroju niezawodnego Golfa, czy innej Toyoty), czym nauczysz się lepiej po drogach poruszać.

Opublikowano
Dzięki za rade , zacznę się rozglądać za jakimiś słabszymi autami ( nie koniecznie za bmw). Tak jak pisałeś pojeżdżę te 1-2 lata i kupie coś dużo mocniejszego :) , pewnie BMW E30 bo jestem strasznie napalony na to auto ;D.
Opublikowano
BMW może by na początek. Ale słabsze i sporo tańsze. Kup niewiem e36 compot. Kupisz tanio w wersji 318 masz 115 wiec spokojnie starczy by na mokry czy śniegu naczyć się panowania na tylnym napędem. Po roku nauki na złom i możesz mocniejsze sobie kupić...w tigrze czy megane nie nauczysz się co to tylny napęd.

PZDR>

e36 compact 318 115KM?? nie było takiego silnika w kompocie, było 318ti czyli 140km (m42/m44).

według mnie jeśli masz poukładane w głowie to nawet nawet takie prawie 200konne e30 cię nie zabije, fakt trzeba bardziej uważać, ale bez przesady

p.s. po przeczytaniu opisu to chyba szkoda byłoby mi czasu, żeby ją oglądać

przód hamulce z m3 z tyłu bębny :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano