Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Dzisiaj otworzyłem przednią szybę po stronie kierowcy i już jej nie zamknąłem. Strona pasażera (przód) też nie działa.

Tył w pełni sprawny. Trochę poszukałem i przód obsługuje FRM 2 a tył JunctionBox. O ile przy operowaniu tylnymi szybami słychać przełączanie przekaźników to z przodu całkowita cisza.

W akcie desperacji próbowałem zakodować dowolną wartość (dokładnie to ilość mignięć kierunkowskazów przy trybie autostradowym) i nie mogę zakodować modułu FRM za pomocą BMWHat czy jak się to teraz nazywa Carly for BMW - inne moduły da się zakodować.

No i teraz pomocy - czy da się jakoś zresetować/przeflashować FRM czy tylko wymiana na używany lub nowy? Byłby ktoś mi mniej więcej podać jak ewentualnie zakodować ten FRM z innego samochodu?

Jedyne rozwiązanie na które wpadłem - wycieczka do Jeleniej do dziqska w taką pogodę odpada - tego okna nie mogę zamknąć a z Opola do Jeleniej to mam z 200 km...

Wcześniej miałem też błędy tylnego lewego światła przeciwmgielnego - obsługiwanego również przez FRM.

Mam kabel K+DCAN, chęci i otwarte okno w X5 ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupujesz moduł o takich samych numerach ... podłączasz ,

zmieniasz VIN na taki co masz w samochodzie

kodujesz moduł FRM do serii z CAS/FA za pomocą NCS i gotowe

wszystko da się zrobić interfejsem k-dcan ale ja bym nie próbował tym g.... na androidzie tylko typowym programem do bmw

jak jest komunikacja w twoim starym to można sprowadzić moduł do serii ncs ewentualnie winkfpt , zaprogramować

podepnij pod inpa i zrób ident jak odpowie to można spróbować zaprogramować odnowa winkfpt, ewentualnie NFS ale trzeba znać zbnr i nr HW

Jak koledzy tutaj donoszą FRM lubi paść bez żadnej przyczyny .

Opublikowano

Pomogło odłączenie akumulatora na kilkanaście minut. Swoją drogą po tej operacji dostałem komunikat o znacznym rozładowaniu akumulatora więc może to on był przyczyną całego cyrku.

Dziękuje jednak za udzieloną pomoc - bo jak poczytałem o tym module to rzeczywiście z tym modułem to totolotek a do tego ta aplikacja na andoroida też nie była optymalnym rozwiązaniem problemu.