Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W moim touringu siedzi oryginalny Hi-Fi System Harman Kardon:

- Radio Alpine CD Bussiness

- 10 głośników - 2x Tweetery przednie drzwi słupki, 2x Tweetery tylne drzwi, 2x średniotonowe przednie drzwi góra, 2x niskotonowe 160mm 21W RMS 3Ohm przednie drzwi dolny, 2x niskotonowy 6x9 32W RMS 3 ohm tylna półka.

- wzmacniacz H/K - nie znam parametrów

Jestem niezadowolony z mocy zestawu, bas jest kiepski i zniekształcony. Wysokie tony ok, dźwięk przestrzenny naprawdę przyzwoity. Niestety niskie tony są naprawdę słabe, szczególnie gdy chcę trochę głośniej posłuchać muzyki.

Nie jestem wtajemniczony w car audio, mimo to samodzielnie chciałem coś poprawić. Zakupiłem za niecałe 300 zł jajka 6x9 JBL GTO o mocy 70W RMS i zrobiłem podmiankę w tylnej półce. Zabawy trochę było, dużo elementów do rozebrania, na szczęście nie było większych problemów z montażem. Myślę sobie, te JBL dwa razy mocniejsze, magnes też dużo większy, poprawa basu musi byc. Włączam muzykę i zbladłem, nie zauważyłem żadnej poprawy, robota i kasa w błoto.

Podobno nie zaczyna się modyfikacji tak jak Ja, czyli od d..y strony ale chodziło mi o wzmocnienie tych niskich tonów.

Nie mam pojęcia dlaczego nie ma nawet minimalnej poprawy. Moje przypuszczenia są dwa, wzmacniacz Harmana jest słaby i ma przydzielone jakieś 20W na pasmo niskich tonów albo radio Cd Bussiness do bani, no ale mówię nie znam się.

Piszę o swoich problemach, ponieważ chciałem się poradzić. Chcę zachować fabryczne miejsca głośników, bez zmiany oryginalnego radia (inne radio z ramką po prostu porażka), bagażnika też potrzebuję.

Czy może wymienić przednie 160 mm głośniki w drzwiach, czy potrzeba dodatkowy wzmacniacz? Może zestaw odseparowany?

Nie jestem bardzo wymagający ale te niskie tony trzeba wzmocnić. Z funduszami niespecjalnie. Macie jakieś konkretne pomysły? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba było poczytać zanim wydałeś 300 zł. Niestety przy e46 z dźwiękiem inżynierowie nie popisali. HK również jest słaby. Poza tym do jakiej tylnej półki, w kombi, wsadziłeś głośniki?

Dla poprawy dźwięku powinieneś zacząć od wygłuszenia drzwi przednich, a skoro zależało tobie wyłącznie na basie to wrzuć tubę do kufra i auto samo będzie podskakiwać.

Opublikowano

No trochę źle napisałem, chodziło o te głośniki nad tylnymi nadkolami za kanapą, to nie jest tylna półka. Czy jedynym sposobem na lepsze basy jest wrzucenie tuby?!

Komentarz w stylu "trzeba było poczytać" zbędny, chcesz obrażać, nie pomagać to po co piszesz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikogo nie obrażam. Do kogo masz pretensje że źle wydałeś 300 zł?

Sposób na lepsze basy to na pewno stworzenie dobrego "pudła rezonansowego". Z tyłu nie ma miejsca więc powinieneś wygłuszyć przednie drzwi, założyć dystanse i odpowiednie głośniki w przednich drzwiach. Poszukaj, jest trochę o tym na forum. Co do tuby - dla mnie jest to element wiejskiego tuningu.