Skocz do zawartości

E39 530D 2003 problem ze autoatem gubi biegi szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , Opis usterki skrzyni GM . Auto kupiłem kilka miesięcy temu tj. w kwietniu 2015 , jak to zawsze oleje na pierwszy ogień również w automacie. Po przejechaniu do listopada około 35 tysięcy kilometrów zaczęło się z dnia na dzień , nagle, szarpanie pomiędzy biegami 3i4 zaraz potem pomiędzy 4,5 i na końcu 1,2 . Przy prędkościach 60 km/h oraz 90 km/h skrzynia jakby "niewiedziała" na którym biegu jechać , zaczęło się ja tak to nazywam żonglowanie biegami. Jako że mam do czynienie z automatycznymi skrzyniami biegów akurat przy autobusach , to wiem czego to jest wina. Poprzedni właściciel oleju nie wymieniał więc nowy olej wpłukał brudy , a było sporo było widać po wyjęciu miski oleju. Zakupiłem po regeneracji cały zespół hydrauliki układu przełączeń , dolna płyta z elektro zaworami. Instrukcja serwisowa jest w internecie dostępna . Czas wymiany wraz z napełnieniem oleju około 2 godziny. Należy jeszcze podłączyć INPA i skasować błędy oraz adaptacje . Skrzynia pracuje płynnie jak należy , nie warto czekać do końca , mnie ta naprawa wyniosła 1000 pln , ale jeśli w wyniku błędnie działającego układu hydraulicznego będziecie jeździć to na 100 procent padną sprzęgła hydrokinetyczne , a wtedy całą skrzynie trzeba wyjąć i kupić inną lub remontować a koszty zapewne około 3000 . Pierwsze co trzeba zrobić podłączyć kompa i sprawdzić czy czujniki obrotów pokazują poprawnie , sprawdzić błędy , sprawdzić jaki jest olej , puki sprzęgła nie ślizgają skrzynia jest w niskich kosztach i nakładu niewielkiej pracy do uratowania. Starą płytę hydrauliki naprawię sam , jest w Polsce dostępny komplet uszczelnień za sumę około 600 złotych.

Jeśli ktoś chce chętnie udostępnię instrukcje serwisową tej skrzyni biegów.

Opublikowano
Mam to w pracy , jutro wystawie przez dropboxa , tak to jest dokumentacja 5L40 po angielsku. Zaraz rano podam linka do pobrania Pozdrawiam