Skocz do zawartości

Bluetooth - BMW nie widzi urządzeń :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie. Od pewnego czasu samochód przestał "widzieć" czy też "pokazywać" podłączone urządzenia. Łączę się bez problemu. Przesyłanie audio działa, natomiast w liście urządzeń jest pusto. Gdy klikam na telefon (na kontrolerze) pokazuje się komunikat w stylu "najpierw sparuj urządzenie". Problem w tym, że urządzenie mam już sparowane i połączone :/ Auto po prostu przestało to widzieć.

Może nasunąć się pytanie "co z tego, skoro wszystko działa". No tak .. działa. Ale nie mogę np. zatelefonować z iDrive (gdy telefon jest gdzieś schowany), ponieważ auto mówi mi, żebym sparował urządzenie. Od momentu, kiedy sparowałem 3 telefon ten problem się pojawił. Przeczytałem na forach, że może to być spowodowane niekompatybilnym telefonem (mam Iphone 6 i jakiegoś Sony), lecz te tematy powstały w 2007r. i mam nadzieje, że coś do tego czasu się zmieniło.

Zainstalowałem aktualizację ze strony BMW i nadal nic. Myślałem, że mógłbym zresetować cały moduł BT, lecz nie wiem jak to zrobić :? Na innym forum dowiedziałem się, że czeka mnie wymiana całego modułu w serwisie...ale wierzyć mi się w to nie chce, bo nie jest to na pewno tanie, a przecież nie mogło się takie coś zepsuć tylko od podłączenia kolejnego telefonu. Nie wiem co mam z tym zrobić. Proszę o pomoc. Może aktualizacja całego sterownika ECU pomoże?

pozdrawiam

BoSkiMariaN

Opublikowano

Ja mam iPhone 6 i wszystko działa, tzn. telefon i SMS-y bo nie chce czytać maili i kalendarza.

Miałem 2-3 razy sytuacje, że po wejściu do auta i uruchomieniu widział telefon, ale nie pokazywał listy kontaktów. Trwało to 2-3 minuty i zaskakiwał.

Może to rada laika, ale wyinstaluj wszystkie, zainstaluj pojedynczo i sprawdź czy działają niezależnie. Potem spróbuj na nowo wrzucić kilka.

Z tym, że tam jest (zdaje się) wybór, który telefon ma być główny, a który dodatkowy. Może na tym polega problem, że ustawiłeś wszystkie jako główne?

Opublikowano
  • Autor
Widzisz chętnie bym tak zrobił, ale tak jak pisałem, auto nie widzi, że mam podłączone jakieś urządzenia. Pokazuje cały czas pustą listę. Nie wiem jak mam usunąć telefony z pamięci, bo żadne się nie pokazują. Może E-sys pomoże, ale co bym miał tam zrobić? W najbliższym czasie spróbuję cały ten moduł wypiąć ze wszystkich kabli na jakiś czas.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czy coś ruszyło? Mam dokładnie ten sam problem w F20. Telefon to Samsung Galaxy S2 z wgranym Cyanogenmod.
Opublikowano
  • Autor

Niestety jest bez zmian. Problem sam z siebie nie zniknął :lol: Zamierzam wymienić moduł na inny, prawdopodobnie używany.

Jakiś bardzo dziwny przypadek się nam trafił :/ Nikt nie wie o co chodzi.

Opublikowano
ja tak miałem z Note 3 i Lolipopem... oddałem do serwisu wrócili do kit kata i problem jak za dotknięciem znikł.. ale zrażony sprzedałem padlinę i mam Iphone 6s- problemu więcej nie stwierdziłem ;)
Opublikowano
  • Autor
Wydaje mi się, że to nie jest wina telefonu. Ponieważ jakiegokolwiek nie podepne to zawsze to samo. Po prostu coś w BT w aucie się "zawiesiło".
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam Iphona 6s ten sam problem. Jak podłączam Iphona 5S, problem się nie pojawia.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od jakiś 2 lat po aktualizacji softu BT mam problem z wyświetlaniem kontaktów iphon 5/6

Wyświetla czasami pierwsze 15-20 kontaktów i koniec, natomiast przesyłanie muzyki działa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie problem został rozwiazany. Wgrałem nowy soft, pojezdziełem troche autem i na nastepny dzien pokazal wszystkie telefony (w tym moj wlasny), ktore chcialem przez ostatnie dni sparować. Od tego czasu wszystkie funkcje związane z telefonem działają jak należy.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Dołącze się do wątku BT. Mam X3 F25 2011 from USA - jeździ działa, aleeee...

Telefony paruje bez problemu mój i żony, rozmowy - bez problemu. Problem z Yanosikiem (a może z innymi aplikacjami mówiącymi również).

Niestety, urywa początek ostrzeżenia :?: :cry: i zamiast za 200 metrów skręć w prawo mam .....metrów skręć w prawo

Zmieniałem ustawienia w telefonie - nic :(

Czy ktoś spotkał się z takim ustrojstwem ?

Opublikowano
  • Moderatorzy
Przyłączam się do pytania, u mnie wersja na EU, też z 2011. Tan sam problem... myślałem, że ten typ tak ma... BT aktualizowałem rok temu.

Będziesz Miał Wydatki

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Problem rozwiązałem - zmieniłem samochód na X3 ale z 2014r i tutaj problemu nie ma :)
  • 5 lat później...
Opublikowano
Również mam problem z bluetooth w moim BMW X3 F25 2012r - wersja USA. Po sparowaniu telefonu z modułem bluetooth jest ok czasem przez klika dnia a czasem zapomina urządzenie od razu po zgaszeniu auta w kółko muszę dodawać mój telefon. Dodam również że jak nie działa bluetooth to nie chce odtwarzać muzyki z pendriva z podłokietnika. Ktoś wie jak naprawić ten problem, czy może wymagane jest jakieś przekodowanie ne Europę?