Skocz do zawartości

E46 320d wyje/piszczy podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że mój poprzedni post został usunięty ( nie mam pojęcia dlaczego ) piszę kolejnego.

Piszczy/ wyje podczas jazdy z reguły przy prędkości 40-50 i ok1500/2000 obrotów.

zamieszczam filmik :

Proszę o jakieś porady co to może być...konwenter/napinacz/pompa wody ?

oglądać od 4 minuty :

https://www.youtube.com/watch?v=0WZwzh1YHpM

Opublikowano
Też miałem różne problemy z dziwnymi dźwiękami w aucie i nie wiedziałem skąd idą - okazało się że łożysko w podporze wału było walnięte
Opublikowano
Ten dźwięk pojawił się po wymianie podpory na nową Febi. Ale występuje tylko w określonym zakresie obrotów i prędkości.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro hałas się pojawił po wymianie podpory na FEBI to najpierw tam szukaj przyczyny. FEBI to nie jakaś bardzo wysoka półka - niedawno musiałem wymieniać uszczelkę termostatu głównego FEBI, bo ciekł płyn.
Opublikowano

Byłem u mechanika i powiedział mi że jest uszkodzone sprzęgło hydrokinetyczne bo leniwie reaguje na zmianę biegów ( niby przy 3 tyś ) coś zaczyna się dziać.

Jedyne co udało mi się zaobserwować to trzęsie autem na zimnym silniku, po puknięciu w pedał gazu obroty spadają prawie do 500, i przy dziadkowej jeździe przy przełączaniu na 4 bieg jest efekt jakby przejechał po bruku ( wrażenie jakby z 4 wbił 5 i wrócił do 4 ) plus ten dziwny jęk teraz się pojawił. Mam kabel ale nie potrafię prawidłowo zainstalować INPy na win 10, a u mnie nie ma żadnego ogarniętego speca od automatów.

Może ktoś jest z okolic Ciechanowa kto się coś zna i spojrzy ?:)