Skocz do zawartości

Wymiana/naprawa sterownika LCM (525d)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

ostatnio na postoju z niewyjaśnionych przyczyn zapaliła mi się prawa strona, pomimo tego, że przełącznik kierunków był w pozycji neutralnej. Po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłonu migał prawy kierunek, podobnie jak po przesunięciu dźwigni w prawo, a kiedy dźwignia została przesunięta do końca w lewo migał już lewy kierunek. Od razu przystąpiłem do poszukiwania przyczyny (sprawdziłem żarówki, ewentualne zwarcia itp.) ale nic niepokojącego nie znalazłem. Po kilku godzinach buszowania w internecie doszedłem do wniosku że padł LCM. Moduł wydłubałem z auta, jest to LCM o numerach 61.35-6 908 467 HW D1 SW 42, płytka oparta głównie o układy scalone i stąd moje pytania:

1. Czy da się naprawić ten moduł?

2. Jeśli tak to czy ktoś wie który układ należy wymienić?

3. Czy w przypadku zakupu innego LCM-a, ale o tych samych numerach trzeba go później programować?

4. Co się stanie jak podłącze LCM o innych numerach?

5. Mam swap silnika na 3.0d +chip i dokładane ksenony, czy to ma wpływ na wybór LCM-a?

Proszę o pomoc

Opublikowano
Żarówka od postoju spalona lub prąd nie dochodzi dla tego kierunek się pali.Niepotrzebnie chcesz grzebać w module.

Bo jak się spali postój to automatycznie zapala się kierunek zamiast postoju z przodu :) Z tyłu chyba stop działa za postój ale słabszym światłem

Opublikowano
Ale ringi i tylna pozycja świecą się z jednej jak i z drugiej strony, zarówno na postojówkach jak i na pozycjach więc nie wydaje mi się, żeby to była wina żarówki. Idę sprawdzić jeszcze raz, żeby się upewnić.
Opublikowano
Ale ringi i tylna pozycja świecą się z jednej jak i z drugiej strony, zarówno na postojówkach jak i na pozycjach więc nie wydaje mi się, żeby to była wina żarówki. Idę sprawdzić jeszcze raz, żeby się upewnić.

Tak jak mówiłem, wszystkie żarówki są sprawne.

Opublikowano
Ringi były podłączone raczej fabrycznie, chyba że poprzedni właściciel coś przy nich kombinował, ale wyglądają na oryginał. A czy żarówka od ringów nie pełni roli postojówki? Gdzieś indziej znajduje się osobna żarówka postojowa?