Skocz do zawartości

Wymiana/naprawa sterownika LCM (525d)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

ostatnio na postoju z niewyjaśnionych przyczyn zapaliła mi się prawa strona, pomimo tego, że przełącznik kierunków był w pozycji neutralnej. Po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłonu migał prawy kierunek, podobnie jak po przesunięciu dźwigni w prawo, a kiedy dźwignia została przesunięta do końca w lewo migał już lewy kierunek. Od razu przystąpiłem do poszukiwania przyczyny (sprawdziłem żarówki, ewentualne zwarcia itp.) ale nic niepokojącego nie znalazłem. Po kilku godzinach buszowania w internecie doszedłem do wniosku że padł LCM. Moduł wydłubałem z auta, jest to LCM o numerach 61.35-6 908 467 HW D1 SW 42, płytka oparta głównie o układy scalone i stąd moje pytania:

1. Czy da się naprawić ten moduł?

2. Jeśli tak to czy ktoś wie który układ należy wymienić?

3. Czy w przypadku zakupu innego LCM-a, ale o tych samych numerach trzeba go później programować?

4. Co się stanie jak podłącze LCM o innych numerach?

5. Mam swap silnika na 3.0d +chip i dokładane ksenony, czy to ma wpływ na wybór LCM-a?

Proszę o pomoc

Opublikowano
Żarówka od postoju spalona lub prąd nie dochodzi dla tego kierunek się pali.Niepotrzebnie chcesz grzebać w module.
Opublikowano
Żarówka od postoju spalona lub prąd nie dochodzi dla tego kierunek się pali.Niepotrzebnie chcesz grzebać w module.

Bo jak się spali postój to automatycznie zapala się kierunek zamiast postoju z przodu :) Z tyłu chyba stop działa za postój ale słabszym światłem

Opublikowano
Dokładnie tak.Kierunkowskaz przejmuje funkcję postojówki z przodu gdy ta nie świeci.
Opublikowano
  • Autor
Ale ringi i tylna pozycja świecą się z jednej jak i z drugiej strony, zarówno na postojówkach jak i na pozycjach więc nie wydaje mi się, żeby to była wina żarówki. Idę sprawdzić jeszcze raz, żeby się upewnić.
Opublikowano
  • Autor
Ale ringi i tylna pozycja świecą się z jednej jak i z drugiej strony, zarówno na postojówkach jak i na pozycjach więc nie wydaje mi się, żeby to była wina żarówki. Idę sprawdzić jeszcze raz, żeby się upewnić.

Tak jak mówiłem, wszystkie żarówki są sprawne.

Opublikowano
Ringi sam podłączałeś? i żaróweczki od postoju też świecą czy są wyjęte?
Opublikowano
  • Autor
Ringi były podłączone raczej fabrycznie, chyba że poprzedni właściciel coś przy nich kombinował, ale wyglądają na oryginał. A czy żarówka od ringów nie pełni roli postojówki? Gdzieś indziej znajduje się osobna żarówka postojowa?