Skocz do zawartości

[e36] compact m43 problem z odpalaniem na ciepłym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Mam problem, który istnieje już od dawna ale jakoś ostatnio martwi mnie bardziej. Zacznijmy od tego, że tydzień temu podładowałem aku na wszelki wypadek bo widziałem, że coś słabiej mi kręci. No i tak w sobotę odpalając rano auto kręcił jeszcze słabiej i stwierdziłem, że pojadę od razu na sprawdzanie aku bo mam rzut kamieniem dosłownie do specjalistycznego sklepu. No i tam zgasiłem auto a gdy miałem je odpalić w celu sprawdzenia ładowania tak już nie odpaliło. No cóż.. kupiłem na miejscu nowe aku bo to już swoje lata miało. Auto odpaliło za drugim razem na nowym aku a za pierwszym było tylko słychać skrzeczenie z pod maski no ale odpaliło i wszystko pięknie, ładowanie też na dobrym poziomie. Dziś po pracy postanowiłem pojechać od razu na stacje, zatankowałem i.. znów to samo. Przekręcam kluczyk i słyszę jak by mi gołębie pod maską siedziały tylko jakieś skrzeczenie, przekręciłem kluczyk znów na 0 i próbuje zakręcić znów i zaskoczyło ale obroty spadały przez chwile lecz zareagowałem gazem po czym już był spokój. Kiedyś miałem podobnie, że auto po trasie 20 km zgasiłem i jak chciałem odpalić to kręciłem go przez dłuższą chwile aż zaskoczyło tyle, że teraz zachowuje się jak by mi aku znów padało. I się zastanawiam czy tylko mam już urojenia z powodu ostatnich przygód z akumulatorem czy to coś innego? Nowe aku powinno się podładować ? Nie robię jakichś dużych tras bo do pracy mam 7-8 km i dodam, że od dwóch tygodni nawet radia nie używam w aucie na wszelki wypadek. Efekt taki jak by coś czasami nie chciało zaskoczyć gdy silnik jest ciepły i też jak bym nie dodał zaraz gazu to auto by zgasło. Dodam, że w aucie mam LPG. Co można sprawdzić albo czy ktoś miał podobnie. Trochę się rozpisałem wręcz aż przesadnie :) Co do samego "skrzeczenia" to się zastanawiam czy to z pod maski dźwięk czy jak by z okolic zegarów. Wtedy nawet rozrusznik nie robi pół obrotu. Muszę wrócić na pozycję 0 i spróbować znów żeby zaskoczyło. To samo stało się jak włożyłem nowe aku do auta. Co do samego aku to w sobotę rano dopiero będę miał jak je podładować. Na zimnym silniku oczywiście takich ceregieli nie ma.

Mały edit:

znalazłem filmik w którym jest podobny dźwięk przy odpalaniu

tyle, że u mnie tak na zimnym się nie dzieje ale na ciepłym silniku. I u niego grają skowronki a u mnie jakieś cięższe ptaki :D