Skocz do zawartości

530d - Brak mocy / nie wchodzi na obroty na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

szukam, przegladam, ale niebardzo umiem znalezc taki przypadek jaki trapi moje auto (530d z konca 2003r).

Aktualnie auto odpala normalnie od razu, nie zaobserwowalem zwiekszonego spalania czy niepokojacego dymienia z wydechu - niemniej przy zimnym silniku nie ma mocy, bardzo leniwie reaguje na dodawanie gazu, nie wchodzi na obroty i ledwo rusza z miejsca.

Po kilku km (w zaleznosci od temp na zewnatrz) jak sie rozgrzeje, to nie ma po tym sladu i wszystko jest w normie, kreci w pelnym zakresie obrotow, przyspiesza jak trzeba itp.

Oddałem ja dzis na diagnostyke, gosc z warsztatu twierdzi ze nie ma pewno, ale brzmi ze to wtryski i 6K pLN za kompletna regeneracje 6 szt - takze slabo - stad postanowilem zapytac nim uslysze wyrok czy znacie podobne przypadki / czy moze to byc cos innego (nie znam tego warsztatu takze dobrze by miec dodatkowa wiedze).

Wiem, ze bez szczegolowych info ciezko cos doradzic ale bede zobowiazany za pomoc

Opublikowano

Update z dzis od mechanika - ze to nie wtryski,

jedyny jaki wyskakuje to błąd przepływomierza - pasowałoby??

mechanik wspomina rowniez o mozliwosci ze to cos z turbo... - na chlopski rozum o tyle dziwne, ze problem wystepuje od najnizszych obrotow, gdzie jak rozumiem turbo i tak sie nie włącza?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
chyba masz te same objawy co ja,wlasnie wywaliłem dpf mechanicznie i elektronicznie, u mnie caly czas auto wchodzilo w tryb awaryjny z powodu dpf mimo ze był drożny i teraz szukamy wady. na dniach będę wiedział co jest grane ,w moim przypadku gdy auto już odzyska moc wystarczy zatrzymać się na swiatlach i znowu kicha brak mocy. i tak jak piszesz im zimniej tym słabszy dopóki się nie nagrzeje dostatecznie. :duh:
Opublikowano
już naprawiłem swoje auto. wywaliłem dpf tak jak wcześniej pisałem i miałem problem z czujnikiem ciśnienia spalin wrzucal caly czas 214 mb auto wchodzilo w tryb awaryjny teraz mam tak czy ten czujnik jest wpięty czy nie to i tak komp widzi odpowiednia wartosc . sprawdz czy nie przybywa i oleju w silniku.