Skocz do zawartości

Nie działające webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niewiem czy sie rozumiemy... uruchamianie a rozpalanie... rozpala wtedy gdy od początku zwalnia obroty dmuchawy i zaczyna podawać paliwo,po chwili zaczyna być słychać że w środku sie pali, a jak sie tylko uruchamia wentylator na wysokich obrotach(a tak napewno sie dzieje z odłączoną wtyczką z x5)to piec sie tylko przedmuchuje i nie prubuje rozpalać

i tu moje pytanie czy z tą podłączoną żarówką rozpala czy dalej jest błąd pompy przy próbie odpalenia pieca

• Odpowiedzi 88
  • Wyświetleń 15,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Na pewno jest tak jak piszesz że jak od łącze x5 to uruchamia sie tylko wentylator na piecu i nic więcej

i tu moje pytanie czy z tą podłączoną żarówką rozpala czy dalej jest błąd pompy przy próbie odpalenia pieca

sprawdzę to dzisiaj bo nie pamiętam dokładnie a nie chcę prowadzać w błąd

Opublikowano
  • Autor

Już sprawdziłem

Żarówka podłączona uruchamiam webasto z inpy i zapala się żarówka, dotykam pompy cyrkulacyjne czuje ze jest uruchomiona w piecu też włącza sie wentylator jakiś ale bardzo wolno chodzi potem slyszę jak tyka pompa paliwa i wentylator rozkręca się do maksymalnych obrotów i tak wszystko sobie pracuje przez jakieś 3-5 minut potem słychać jak wyłącza sie świeca żarowa i działa tylko wentylator w webasto i pompa cyrkulacyjna itak sobie to pracuje przez jakieś 2-3 minuty i wszystko sie wyłącza, gaśnie żarówka wyłącza sie pompa cyrkulacji i cichnie wentylator w webasto.

W inpie w webasto po tym uruchomieniu brak jakichkolwiek błędów.

uruchamiałem jeszcze tak 3 razy z żarówka i brak błędów

i raz bez żarówki też brak błędów

przy każdym uruchomieniu webasto inpa temperatura cieczy wzrastała o około 10 stopni

Dymi mi z tego jakiegoś materiału co jest owinięty tłumik da sie coś z tym zrobić?

Opublikowano

czyli sterownik jest ok,pompka do wymiany,piec normalnie odpala na żarówce,przegrzewa sie i wyłącza bo niema obiegu,dymi sie z materiału bo jest wilgotny,jak będzie piec sprawny to po pierwszym dłuższym odpaleniu sie wygrzeje i bedzie ok

zaraz... jak pompka cyrkulacyjna jest uruchomiona jeśli zamiast niej jest podpięta żarówka????

Opublikowano
  • Autor

:D

to co mam odpiąć wtyczkę od pompki cyrkulacyjnej i podłączyć żarówkę pod ten kabel co wychodzi z X5 ?

Pompka cyrkulacyjna znajduje sie przy chłodnicy od strony kierowcy zgadza się?

Zrobiłem już tak jak powinno być chyba ? :roll:

Więc tak odpiołem pompe cyrkulacji

pod piąłem żarówkę pod X5 i mase

uruchomiłem inpa webasto

uruchomiło się żarówka sie zapaliła pompa paliwa uruchomiła się i webasto weszło na najszybsze obroty

wylączyłem je przez inpe bo robiło się już gorące, wentylator w webasto jeszcze pochodził troche zchłodził palnik i sie wyłączyło łącznie z żarówką

na inpie brak błędów pompy cyrkulacji mimo że była odłączona.

Edytowane przez vincentwega1983

Opublikowano
jeśli podłączasz żarówke do x5 to pompka niema prawa działać chyba że jest zasilana zkądśinąd... w takim wypadku musisz sie dowiedzieć co jest podpięte do x5
Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem już tak jak powinno być chyba ? :roll:

Więc tak odpiołem pompe cyrkulacji

pod piąłem żarówkę pod X5 i mase

uruchomiłem inpa webasto

uruchomiło się żarówka sie zapaliła pompa paliwa uruchomiła się i webasto weszło na najszybsze obroty

wylączyłem je przez inpe bo robiło się już gorące, wentylator w webasto jeszcze pochodził troche zchłodził palnik i sie wyłączyło łącznie z żarówką

na inpie brak błędów pompy cyrkulacji mimo że była odłączona.

Opublikowano
  • Autor
to co kolego sash997 z dalej mam robić??
Opublikowano

wymienić pompe wody... jeśli na podłączonej żarówce niema błędu a na pompie wyskakuje raz na jakiś czas to sie niema co oglądać,

ja jestem blisko opracowania sposobu naprawy tej pompy :D

Opublikowano
  • Autor

a długo ci jeszcze zajmie opracowanie tej metody naprawiania bo może poczekam :D

jesli chodzi o zakup pompki czy ta co podałeś w linku http://allegro.pl/webasto-pompa-pompka- ... 25736.html

jest jakoś sprawdzona przez ciebie i będzie ok

i czy jak pisałeś wystarczy w tej pompce zamienić tylko doły, rozumiem że śruby i to wsyztsko będzie pasowało.

Opublikowano
tak montowałem tą pompe w kilku piecach i wszystko gra,wystarczy tylko przekręcić dół ze swojej i dopasować kostke
Opublikowano
  • Autor
ok w takim razie bede zamawial i z dam znać co i jak
Opublikowano
  • Autor

Pompkę zamówiłem doszła zamontowałem ją z przygodami :D

i jak mam teraz sprawdzić to webasto ze jest wszystko ok i że będzie się włączało się przy niskich temperaturach?

Opublikowano
podać +12V na pin 1 kostki 6cio pinowej (chyba z przekręconym kluczykiem na zapłon) piec powinien odpalić
Opublikowano
  • Autor

podałem 12v piec sie uruchomił ale tylko wentylator pieca bo woda w o chłodnicy miała 60 stopni

robiłem to na przekręconym kluczyku w pozycji 2

nie sprawdzałem wcześniej ale jak przekręce kluczyk w pozycję 2 to uruchamia sie ta pompa cyrkulacji nie wiem czy wcześniej się też uruchamiała

Opublikowano
a jesteś pewien że ten przewód z x5 idzie do pompy cyrkulacyjnej ??
Opublikowano
  • Autor

nie wiem gdzie idzie ten przewód ale jak go rozłącze to pompa cyrkulacyjna sie nie włącza.

teraz sprawdzałem przy chłodniejszym silniku ale nie włączyło sie chyba webasto chociaż z tłumika od web może delikatnie leciały ciepłe sppaliny

zauważyłem też woda w obiegu płynie jakoś pulsacyjnie co 2 sekundy na chwile zwalnia i tak cały czas potym jak podałem 12v na 1 pin

wygląda na to że ten kabel z X5 idzie prosto do pompki cyrkulacji do plusa, ale żeby zobaczyć dokładnie musiałbym rozebrać wiązkę z izolacji

Opublikowano
ten +12 na pin 1 podłączasz na stałe czy impuls?
Opublikowano
  • Autor
na stałe
Opublikowano
  • Autor
inpa nie probowałem spróbuje dzisiaj
Opublikowano
  • Autor

Inpa uruchamia sie na 3-4 minuty i sie wyłącza nie ma żadnych błędów

i jak podaje 12v na pin 1 też się uruchamia na 3-4 minuty i się wyłącza

i co dalej ?:D

Opublikowano
niemam pojęcia... troche dziwne że nie pracuje poprawnie i niema błędów, ale rozpala na te 3-4 min czy tylko przedmuchuje?
Opublikowano
  • Autor
rozpala normalnie
Opublikowano
to sprawdź jeszcze jaką temperature pokazuje thermo test,czy sie zgadza