Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,chodi oto ze w swojej niuni e30m40,wymienilem sonde,podlaczyl ja pod kompa i okazalo sie ze na gazie komp odczytuje sygnal z sondy lecz jezeli pracuje na paliwie komp nie otrzymuje sygnalu,tak jak by byla spalona.odcial mi emulator i momentalnie pokazal sie sygnal komp ja odnalazl.stwierdzil ze gazownik zle podlaczyl mi emulator,spartolil mi robote a skasowal swoje.gazownik twierdzize to nie jego wina bo emulator niema nic wspolnego z sygnalem sondy,co moze byc przyczyna i kto ma racje.

:modlitwa:

Opublikowano

Witaj,

po podłączeniu sygnału sondy do centralki gazu, zdażają się przypadki że centralka robi zwarcie. W ten sposób będzie ci wtedy głupieć sonda.....

Opublikowano
Gazownik w sonde wpina się najczęściej pod kabelki. U mne wpinał się w grzebień. Nie jest konieczna wymiana zadnych centralek, przy instalacjach 4 generacji nie wiem czy wszystkich, jedyne co się robi to wyłącza się odczyt z sondy po odłączeniu się od niej centralką.... Moje sondy jak się okazało są juz padnięte i rzecz nie leżała w złym podłączeniu. Zdarza się że gazownik podczas montazy rozszczelnia kolektor i wtedy tez są problemy z sondami.....
Opublikowano
w tym rzecz ze mialem padnieta sonde,wymienilem ja,podjechalem do znajomego aby podlaczyl mi kabelki z sondy.podlaczym mnie pozniej pod kompa i okazuje sie ze jadac na benzynie komp nie czyta sygnalu z sondy,odlaczylmi emulator i cudo,sygnal sie pokazal,czyli wina jest po stronie emulatora.