Skocz do zawartości

n42 chodzi bez kompresji? moze bendix?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam mały problem auto było u mechanika rozrząd dobrze ustawione itd swiece nowe cewki wporzadku, błedów brak. i teraz jest problem chciałem dzis auto zapalic i chodzi jakby bez kompresji niesłychac objawów ze chce zapalic czy moze to byc bendix? lub zawieszał sie silniczek od valvotronica i zostawił otwarte zawory? dosłownie jakby zawory zostaly otwarte i krecił albo sam bendix krecił w miejscu. wyjmuje klucz probuje zapalic znowu i chce zalapac po czym zapala słychac ze troche nierówno chodzi poczym sie stabilizuje i jest ok coto moze byc?

Opublikowano

A podczas tego "kręcenia bez kompresji" to Ci rozrusznik w ogóle obraca wałem?

Bo jak obraca wałem a nie ma kompresji to szukałbym usterki w valvetronicu/głowicy

Jak nie obraca wałem a słyszysz pracę rozrusznika to rozbieraj rozrusznik.

Opublikowano
słychac rozrusznik ze kreci ale obroty na 0 i ani drgnie pare razy pokrece kluczem i zaczyna łapac,rozrusznik jest troche zalany olejem ale dzieje sie tak tylko na zimnym na ciepłym jest juz ok
Opublikowano
Weź otwórz maskę, zdejmij osłonę tą co jest z przodu ze znaczkiem BMW montowana do pasa przedniego na 2 spinki, postaw kogoś przed samochodem i niech ktoś patrzy czy "się silnik kręci" (rolki się zaczął obracać, alternator itd.), a Ty w tym momencie spróbuj odpalić samochód. Jak "silnik się nie kręci" przy próbie odpalenia, wtedy masz rozrusznik do roboty.