Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Postanowiłem też pokazać mój nowy nabytek. Marzyłem od kilku lat o sportowym cabrio z napędem na tył. Europa ma raczej ograniczony wybór a do japończyków nie jestem przekonany. Najpierw na tapecie było e36, ale że cenie sobie bezpieczeństwo jak i wygląd, E46 uważam za dużo ładniejsze (piękny tył, świetne proporcje), w końcu zdecydowałem się na 325. Wersja silnikowa to też kompromis, musiało być R6, na m3 nie mogłem sobie pozwolić a 330 uważam że przeważnie były mocniej katowane niż 325 (330 kupowali Ci, którzy nie mogli sobie pozwolić na M3 a traktowali je pewnie podobnie). W końcu udało się, szukałem rocznika 2001-2002 z DSC a finalnie kupiłem rok 2003 po lifcie. Samochód jest projektem wakacyjnym, będzie jeździł tylko w ciepłe miesiące, zimować będzie w garażu. Stąd też celowałem w samochód z drobnymi usterkami, może po lekkiej stłuczce, tak żeby przez zimę doprowadzić go do ładu. I taki też kupiłem.

Samochód pochodzi ze Szwajcarii, przebieg 210 tyś. Posiada pełną książkę serwisową. Wymienione były między innymi amortyzatory (tył KYB excelG, przód Sachs), sprzęgło, wahacze przód.

Wyposażenie

Type code: BW31

Model: 325CI (EUR)

E-F-R series: E46 CFL

Series: 3

Type: CABRIO

Steering: LL

Doors: 2

Engine: M54

Displacement: 2.50

Power: 141 (192 hp)

Drive: HECK

Transmission: MECH

Paint code: A08 - SILBERGRAU METALLIC

Upholstery code: N6SW - STANDARDLEDER/SC

Prod.date: 2003-05-15

S2CA BMW LA wheel, star spoke 119

S167 EU4 exhaust emissions standard

S210 Dynamic stability control III

S235 Towing hitch, detachable

S249 Multifunction f steering wheel

S255 Sports leather steering wheel

S320 Deleted, model lettering

S380 Hardtop-preparation

S387 Wind deflector

S388 Softtop, black

S399 Softtop, electromech. all-autom.

S423 Floor mats, velours

S431 Interior rear-view mirror with auto dip

S459 El. front seat adjustment w. memory

S464 Ski bag

S473 Armrest front

S494 Seat heating driver/passenger

S508 Park Distance Control (PDC)

S520 Fog lights

S521 Rain sensor

S534 Automatic air conditioning

S548 Kilometre speedo

S550 On-board computer

S650 CD player

S661 Radio BMW Business (C43)

S672 CD changer for 6 CDs

S832 Battery in luggage compartment

S851 Language version German

S863 Dealer List Europe

S879 Operating instructions German

S915 Omission of outer-skin preservation

S962 Deleted, licence plate support front

Panie i Panowie, moje 325CI 2003

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c6289e724042.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/12f067293bb3.jpg

Samochód ma uszkodzony lekko przód, połamane mocowania lamp, lekko wgniecony fartuch z lewej strony, maska już jest wymieniona ale też nadaje się do prostowania

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f3c2601a2b51.jpg

Gałka M pakietu czeka na montaż ale wcześniej muszę wymienić wybierak ponieważ poprzedni właściciel go skrócił i teraz jest za krótki :duh:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6923d63687a5.jpg

Pierwsze sprzątanie - rozmontowałem konsole środkową - poprzedni właściciel palił w samochodzie i wszystko było pod spodem zasyfione popiołem

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4c2f2d398584.jpg

Przy okazji znalazłem chyba złącze pod czujnik przechyłu do alarmu??

Powoli doprowadzam samochód do stanu fabrycznego. Sprawdziłem/naprawiłem/będę robić:

Update 31.10.2015

- Przegrzewający się terminal +pod maską - 21 zł oryginalna część w ASO - zrobione

- Sprawdziłem DISa - działa

- Vanos - chyba go słychać -jednak działa prawidłowo, odgłosy pochodziły z umierajacej pompy wody

- pompa wody - założona DOLZ 05.11.2015

- Uszczelka pod zaworami - olej kapie na wydech - dymek spod maski i zapach spalonego oleju (będzie robione na wiosnę razem z Vanosem)-07.11.2015 wymieniona uszczelka na Victor reinz wraz z podkładkami gumowymi febi (silikon reinzoil)

- Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego - pęknięty, cieknie wodaa + płyn chłodniczy Wymienione na oryginał + płyn Prestone, przy okazji wymienina obidowa wentylatora bo była pęknięta

- Olej w silniku i filtr - będzie Syntium 3000 5w40 Wymieniony+filtr MANN

- Olej w skrzyni, dyfrze

- Olej wspomagania Wymieniony na Mobil ATF 220

- filtry paliwa, powietrza, kabinowy

- Naprawa blacharska - zrobiona

- Oryginalne lampy xenon z ringami i całą instalacją (mam taki pomysł, jesli nie xenon to zostanie h7+ringi), Jest bixenon bez ringów :roll:

- naprawa przetarć tapicerki foteli oraz uszkodzeń tapicerki

- rozpórka przód

- montaż oryginalnego radio Alpine cd53 po 2003 (z aux), poprawa audio (wzmacniacz i głośniki) - jest ph8060 a reszta in progress

- zastanawiam się co zrobić z lusterkami - wymieniona na oryginalne

- kierownica i podstopnica M - będzie tylko kierownica

- może sportsitze - temat odpuszczony

- oryginalny alarm jeśli jest instalacja - kompletuje części

To są wszystkie rzeczy które pojawią się w samochodzie do sezonu letniego, czyli kwietnia 2016 :)

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, fajny kolor (widuje same czarne i srebrne), ładne oryginalne felgi bmw (17 cali), dość ciekawe wyposażenie i dobry silnik. Nie wiem czy nie jest lekko obniżony (to zostawiam znawcom).

Będę na bieżąco uzupełniał co zostało zrobione

Pozdrawiam

Edytowane przez rothe46
  • 6 miesięcy temu...