Skocz do zawartości

320d nie odpala , pompka progowa paliwa??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , wczoraj mija rok od kiedy posiadam buńke 320d z 2002roku . Zrobiłem nią 40tyś km bez żadnych awari . W sobote wsiadam po pracy chcąc uruchomic silnik a tu kręci biedna i kręci i nic . Po kilku próbach odpaliła . W baku miała ok 20l i stała na pochyłości gdzie przód był odrobine wyżej. Kilka wyjazdów tego dnia odbyło się bez problów. Kolejnego dnia to samo kreći i kręci i nic.. Wlałem kolejne 20l ropki , po kilku godzinach odpaliła odrazu bez zajakniecia (ma ponad pół baku i odpala bez zarzuty).

Nie jestem mechanikiem tylko samoukiem i obstawiam na pompke (widziałem chyba taka przy wymianie filtra paliwa pod podłogą) . Posiadam kabel i INPa , może jest mozliwość sprawdzenia czy daje ciśnienie? Prosze was o pomoc gdyż jak wiecie studenci za dużo nie zarabiaja aby dać zarobic mechanika :) z góry dziekuje za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podobno można sprawdzić ciśnienie jakie daje pompa progowa, ale ja jeszcze tego nie odnalazłem..swoją drogą dobrze by było jakby ktoś posiadający taką wiedzę podzielił się nią :wink: na Twoim miejscu sprawdziłbym w testach na zegarach czy paliwo jest przelewane do prawej komory, jak zostaje w lewej to nic dziwnego, że nie możesz odpalić.

edit: jak nie możesz odpalić to słychać pompę progową jak działa przez kilkadziesiąt sekund? Nie buczy głośniej niż zwykle?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Własnie nic nie słychac po przekreceniu zaplonu. Kiedys jak zmieniałem filtr paliwa zdecydowanie slyszalem jak pompowala paliwo do pustego filtra . Mam pytanko czy posiada tylko pompe progowa czy może jeszcze jakaś w baku?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest też w baku, ale jak nie słychać progowej to w ciemno możesz kupować, ewentualnie można sprawdzić przekaźnik pompy, który jest za bezpiecznikami (trzeba zdjąć schowek) i podmienić go z tym od klaksonu (są takie same).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko nie kupuj taniego badziewia, szukaj pierburg lub bosch.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL