Skocz do zawartości

[E39] WEBASTO w dieslach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o informację czy w różnych wersjach silnikowych diesla w E39 były montowane różne piecyki/sterowniki WEBASTO?

Mam 520d z 2000r z Webasto ThermoTop Z/C z odblokowanym samodzielnie ogrzewaniem postojowym które działało elegancko, ostatnio wymieniałem sterownik piecyka i na początku nie chciał chodzić i wywalał błąd "14 K-Bus Stoerung", jednak wkońcu się załączył i grzał auto o ustawionej godzinie przez 2 tygodnie, niestety dzisiaj odmówił posłuszeństwa i wywala już ciągle ten błąd gdy chcę włączyć Webasto z panelu MID, ale gdy aktywuję Webasto z INPY to chodzi normalnie (z tą różnicą że woda się zaraz gotuje, bo nie ma otwartego obiegu wody?).

Inpa pokazuje że sterownik jest z 97 roku więc pewnie z TDSa, pytanie jest tylko czy BMW zmieniało też sterowniki z wersją silnikową?

Nie jestem też pewien czy ten błąd nie jest winą mojego auta, ponieważ poprzedni sterownik spalił się z powodu zwarcia, i nie wiem czy to zwarcie nie uszkodziło jakiegoś modułu w aucie i stąd teraz problem z komunikacją? dziwne bo z INPY jak pisałem piecyk normalnie startuje i grzeje wodę.

Powiedzcie mi jeszcze proszę jaki moduł auta jest odpowiedzialny za sterowanie Webasto? przypuszczam że moduł odpowiedzialny za wentylację. Są tam 2 błędy, jeden czujnika "zanieczyszczenia powietrza", a drugi pompki obiegu "ZUSATZWASSERPUMPE", a co dziwne nie mam tej pompki w bloku elektrozaworów...

Opublikowano
sterowniki były takie same,rużnice były tylko w programie sterownika i sposobie włączania pieca,starsze były włączane analogowo nowsze po k-bus,oczywiście można przystosować starszy do nowszego i na odwrót,zobacz jak masz w inpie w którejś zakładce- start with k-bus jest yes albo no, jeśli jest no to to jest Twoja przyczyna nie działania
Opublikowano

"Einschalten mit K-Bus: ja"

czyli sterownik obsługuje komunikację po K-bus, aczkolwiek w innej zakładce parametr "Bus-Index: 0" co to może oznaczać?

Dodatkowo skoro nie mam pompki wody w bloku elektrozaworów, to dlaczego wywala mi jej błąd? dodam że funkja REST jest aktywna, ale po kilku sekundach z nawiewów leci zimne powietrze, czy pompka przy Webasto powinna wymuszać obieg cieczy gdy nie ma pompki przy elektrozaworach?

Opublikowano

Pompkę jak i całe webasto można podłączyć na krótko, dając plus na (chyba) niebieski kabelek przy wtyczce od sterownika.

Jeżeli ta pompka będzie chodziła to oczywiście w będzie leciało ciepłe powietrze.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie , gdzie jest sterowanie od webasto gdzie się to ustawia ,

sąsiad zakupił wczoraj 530d touringa i nie bardzo wie jak temat ugryżć heh

Opublikowano
Sterownik jest za nadkolem od strony kierowcy, to on najczęściej nawala.

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Opublikowano
koledze pewnie chodzi o to jak to włączyć,ano jeśli jest aktywne ogrzewanie postojowe to ustawia sie to w komputerze pokładowym a jeśli niema to piec działa tylko w funkcji dogrzewacza po odpaleniu silnika oczywiście jeśli jest sprawny (jakieś 25% szans)
Opublikowano
Aaaa chodzi o obsługę, no to panel sterowania np. radio lub były piloty, lub nie było nic jak kolega pisze wyżej działa samo.

Opublikowano

Właśnie żle napisałem , chodzi mi o panel sterowania

jeśli jest tak jak tu ktoś wspomniał wyżej ze z panelu radia , to będzie problem radio ktoś wyjął a webasto włącza się samo nawet bez kluczyka czy odpalonego silnika w ciągu 2 dni zjadło akumulator

da się to jakoś zatrzymać tzn wyłączyć

Opublikowano
Wypnij bezpiecznik, w kombi jest z tyłu koło akumulatora chyba 20A

Opublikowano
jeśli sie samo włącza to mało prawdopodobne że jest sprawne,zazwyczaj w takiej sytuacji włącza sie wentylator w piecu i sobie dmucha np przy otwarciu drzwi

U mnie kiedyś panel klimatyzacji załączał wbasto, wymieniłem i po kłopocie.

Opublikowano
Tak w panelu klimatronika jest kabel który idzie do webasta.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

po regeneracji starego sterownika błąd komunikacji K-bus powrócił po czasie, nie wiem czy to nie jest wina mojego auta, bo ostatnio często funkcja komputera pokładowego MEMO zawsze pika po włączeniu zapłonu niezależnie od tego jaka jest godzina... oraz licznik często wyświetla temperaturę zewnętrzną bez jednostek, przecinka i zakresu + -, np. zamiast (+ 2.5 °C) wyświetla ( 2 5 )

który z modułów auta jest odpowiedzialny za komunikację z WEBASTO? chciałbym zdiagnozować czy akurat elektronika samochodu nie jest powodem problemów.