Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siema , przymierzam się do zmiany z seryjnych felg 16 calowych na 18 M pakietowe z mieszanym ogumieniem, pytanie brzmi jaki na takich bamboszach jest komfort jazdy (głownie miasto)? Prośba o opionie użytkowników i posiadaczy.?
Opublikowano

Jaki zawias?

edit: Teraz sobie pomyślałem, że jak 16 seryjne to na pewno nie M-Pakietowy zawias.

Ja mam 18 cali z m-pakietowym zawiasem. I tak, zależy po jakich drogach jeździsz. Bo jak masz te drogi dużą ilością powybijanych studzienek, odprysków po zimie to będzie trzeba bardzo uważać. Wiadomo, że nie da się przełożyć jazdy 1:1 z 16" i 18" bo gumy amortyzującej jest dużo mniej, więc wszystkie takie wyrwy w asfalcie pokonywać lepiej ze spacerową prędkością lub omijać szerokim łukiem. A mówiąc już o jeździe łukiem, tutaj wszystkie niedogodności zostaną wynagrodzone :D

Daj znać, jak będzie po wymianie, bo w moim przypadku na takich dziurach dobijanie zawieszenia jest bardzo częste niestety i jeśli droga nie jest równa jak stół komfort mam marny :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam R18 w E81 z mieszanym ogumieniem i oponami ROF GoodYear (standardowe zawieszenie) i jest...bardzo dobrze.

Jeździłem w E87 na takich samych oponach (205/45R18 i 225/40R18 ROF), ale z zawieszeniem M Pakietowym, i również było nadspodziewanie dobrze.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg