Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem BMW 318i E90 129KM N46B20B w czerwcu z przebiegiem 158tyś udokumentowanym i dziś zauważyłem, że z wydechu przy ruszaniu pod górkę lub przy gazowaniu na biegu jałowym bucha niebieski dym.

Zacznę może od początku, zaraz po sprowadzeniu go z Niemiec, postanowiłem wymienić olej, wlałem taki taki był lany wcześniej czyli Castrol 5w-30. Jednak po niedługim czasie wyskoczyła mi kontrolka aby dolać olej. Dolałem więc i udałem się do mechanika ten stwierdził że należy wymienić uszczelniacze. Zrobił to wszystko zapłaciłem 450 zł i myślałem że problem zniknie. Olej schodził wolniej jednak nadal za szybko jak na moje oko. Jednak gdzieś wyczytałem że to normalne wlewać 1l/1000km, jednak dzisiaj zauważyłem z wydechu niebieski dym nie mam pojęcia czy wcześniej był czy nie bo po prostu nie zwracałem uwagi na to. Pojechałem prosto do mechanika i powiedział mi że faktycznie czuć olej, jednak abym na początku spróbował wymienić olej na 10w-40 gdyby to nie pomogło to mówił abym zaczął od odmy a na końcu próbował pierścienie. Jak myślicie czy warto probować z tą zmianą oleju czy od brać się za robotę przy silniku. Bardzo liczę na Waszą radę.

Pozdrawiam

Opublikowano

opcja "szukaj" bo było tego sporo i dobrze wyjaśnione.

uszczelniacze - to zrobiłeś

pierścienie raczej w tym silniku nie nawalają

olej - żaden 10w40, najplepiej 5w40

odma do sprawdzenia. możliwe że przez niesprawną odmę olej dostał się do układu dolotowego lub wydechowego i trochę czasu minie zanim się cały wypali.

jak Ci będzie tyle oleju połykało to zapchasz katalizator

sprawdź czy Ci nie cieknie olej bo w tym silniku masz sporo źródeł ewentualnego wycieku (pompa vacum, uszczelki vanosa, miska olejowa, podstawa filtra powietrza)

I nie powielaj tematów bo wszystko jest opisane. Lepiej jak poszukasz i poczytasz niż będziesz czekał na odpowiedź. A większość osób jak czyta Twój temat myśli "było już i nie chcę mi się znowu tego tłumaczyć"