Skocz do zawartości

[e39] 535i Wymiana skrzyni automatycznej 5HP-24

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Zwracam się do forumowiczów o pomoc! Padła mi automatyczna skrzynia biegów o numerze 5HP-24 , silnik 535 M62 173 KW !

Moje pytanie brzmi : Czy skrzynia do 3,5l pasują bez żadnych problemów z motoru 4,4l?

Pytałem różnych sprzedawców i każdy mówi co innego, jedni mówią ,że pasuje idealnie , inni ,że trzeba wymienić krzyżak wału na mniejszy ,inni że elektronika nie pasuje ! Czy możecie mi podpowiedzieć ,jak faktycznie jest?

Z góry Dziękuję za pomoc !

Opublikowano
ja jeżdżę na skrzyni od m62b44 od ponad dwóch lat i spokój :cool2:
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź!

Mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda sprawa z wybitymi numerami na tabliczce skrzyni? Model wiadomo 5hp24 ,ale chodzi mi o numer, jest wybity na mojej 1058 000017 oraz 1 423 190, a z 540 model 5hp24 ale już numer wybity jest 1058 000020 oraz 1 423 300!

Czy oby na pewno będzie wszystko pasować , bo po numerach trochę się nie zgadza !

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pilnuj tego numeru i szukaj takiej który jest zgodny z Twoim, założyłem kiedyś do 735 skrzynię 5H24 (taka seryjnie też tam siedziała) ale o nieco innym numerze na tabliczce, samochód przepinał tylko 2 biegi, zdjęliśmy ją z pełnosprawnej jeżdżącej E39, musiałem oddać, kupiłem ze zgodnym numerem, ruszyła od razu
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie zaryzykowałem ,mechanik ,który mi ją przekładał ,powiedział krótko ,"szukaj takiej z identycznymi numerami ,będziesz miał pewność ,że będzie na 100 % pasowała i nie będzie później żadnych problemów",poszukałem dłużej i znalazłem z identycznymi numerami na tabliczce!

Chodzi idealnie!

Wielkie Dzięki za podpowiedzi ,a w szczególności dla WojtekX ,Dzięki !