Skocz do zawartości

e39 528 1xVanos szarpanie,kangurki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szukam przyczyny w moim bmw 2.8 1 vanos 96rok,a mianowicie przy ruszaniu bez gazu falują obroty potrafi nawet zgasnąć,druga rzecz jadąc na 1 biegu na przykład przy 800 obrotach auto skacze a nie jedzie tak samo jest na 2 biegu natomiast na 3 biegu już praktycznie nie wyczuwalne.Na komputerze nic nie pokazało,dolot szczelny sprawdzane,krokowiec zmieniany,odma zmieniana,świece i cewki zmieniane,dodam że mam gaz sekwencyjny i na gazie czy benzynie jest ta sama sytuacja,ostatnio kolega powiedział mi że może to być od vanosa,delikatnie coś tam słychać z okolic vanosa. Myślałem że to od układu napędowego zmieniłem sprzęgło,skrzynie,wał napędowy,na moście i pół osiach nie ma luzów.Może ktoś z was miał taki przypadek i mi pomoże bo brakuje mi sił
Opublikowano
Załączam film na którym widać jak strasznie auto szarpie tzn raczej skacze a nie jedzie.https://www.youtube.com/watch?v=8G3gcIU1pFg
Opublikowano

Bo jechałes na recznym :mrgreen: nie przeszkadza ci ta choinka na desce?

Musisz jechać do porządnego diagnosty który ma inpe i działać.. Elektronikę wymieniałes na jaką firmę? Chyba sondy i coś jeszcze kupowałes

Opublikowano
U mnie jest podobnie tyle, że bardziej przygasa i faluje na wolnych niż szarpie. Tak jak kolega Daniel pisze - jedyna rada to dobrze siąść z kompem i z kimś kto się dobrze na tym zna. Łatwo nie będzie - ja też już wymieniałem odmę z rurkami, zmieniałem i czysciłem przepustnice i krokowce, podmieniałem disy, nowe swiece i cewki, sprzęgło itd. Na razie odpuściłem, ale obstawiam raczej usterkę elektryczną lub któregoś z czujnika, choć nie powiem, że vanosy też mam do uszczelnienia. Jak siąde i się wkurze to w pierwszej kolejności sprawdzam dokładnie dolot i czujniki w nim, dam też nowe oringi na rozdzielacz w kolektorze, a jak to nie zda rezultatu to wymieniam po koleji pozostałe czujniki. Jak rozwiążesz problem przede mną daj znać co było :wink: .
Opublikowano
Choinka to inna sprawa,a od ręcznego tylko kontrolka świeci.Podmieniałem elektronikę na oryginalną z innego auta które chodzi idealnie.Podjadę dzisiaj do jakiegoś dobrego szpeca z kompem i dam znać czy coś wyszło i czy się poprawiło.Dzięki za odpowiedzi
Opublikowano
Nie z kompem. Musi mieć inpe i się z Tobą przejechać a nie podłączyć na postoju i powiedzieć ze nie mama, błędów. Takiemu nawet nie dawaj kasy i z góry powiedz jaki masz problem i ze chcesz go u niego wyeliminować