Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam problem w bmw e30 cabrio z kontrolka "CHECK", ktora swieci mi sie pod zegarami, w cabrio jest komputer jeden nad lusterkiem wstecznym tak jakby w dachu, a drugi pod zegarami.wie ktos jak mozna zczytac te bledy??co moze je powodowac..??czy jesli sie swieca to oznacza to cos powaznego, czy poporostu z wiekiem komputer zaczyna swirowac i bledy beda wyskakiwac sila rzeczy.Przy okazji mam pytanie ile wam pali( jesli ktos posiada) e30 320, bo mi 13 litrow przy normalnej jezdzie po miescie, a na trasie 10 przy predkosciach 130-160 kmh.pozdrawiam
Opublikowano
witam, mam problem w bmw e30 cabrio z kontrolka "CHECK", ktora swieci mi sie pod zegarami, w cabrio jest komputer jeden nad lusterkiem wstecznym tak jakby w dachu, a drugi pod zegarami.wie ktos jak mozna zczytac te bledy??co moze je powodowac..??czy jesli sie swieca to oznacza to cos powaznego, czy poporostu z wiekiem komputer zaczyna swirowac i bledy beda wyskakiwac sila rzeczy.Przy okazji mam pytanie ile wam pali( jesli ktos posiada) e30 320, bo mi 13 litrow przy normalnej jezdzie po miescie, a na trasie 10 przy predkosciach 130-160 kmh.pozdrawiam

Odpalasz auto mruga CHECK-wymaga sprawdzenia swiatla stopu (wcisniecia pedalu hamulca), jezeli dalej Ci mruga to na kompie przy podsufitce widocznie masz jakis blad, te kompy czasami lubia "swirowac" ale bledy lepiej sprawdzic :hand:

Spalanie masz ok , widac ze nie jezdzisz spokojnie :mrgreen:

PZDR :cool2:

Opublikowano

Spalanie możesz jeszcze troszkę (ale niedużo) obniżyć używając lepszego paliwa. Ja sprawdziłem to na własnej skórze - olałem teraz BP, Orlen, i inne krzaki (darujcie, nie chce wywołać dyskusji) i kupuję Shell V-power 95 4,30 za litr. Można jeszcze oczywiącie Racing... i najbardziej bym go polecał, bo podobno nie jest w Polsce mieszany... ale zaraz na bank mnie ktoś skrytykuje. są to wnioski dotyczące stacji w mojej okolicy, zaznaczam.

Spalanie u mnie spadło bardzo znacząco i zmniejszyła się różnica w spalaniu podczas ostrej jazdy i normalnej, miejskiej. Teraz przejeżdzam (szacunkowo bo nie robiłem pomiarów) ze 30% więcej. nie przejdę już na zwykłe paliwo. Jest jeszcze dodatkowy plus tankowania pewniejszego paliwa jest taki że zimą nie zamarza - mi zamarzło i troche mnie to kosztowało.

Piszę to bo jeśli dopiero kupiłeś to możliwe jest ze względu na spalanie oszczędzasz na paliwku, ale zaznaczam że to tylko domysł i wolalbym żeby bezpodstawny! :mrgreen:

Co do check'a to odsułam do szukajki, albo najlepiej ściągnij sobie instrukcję obsługi, to wiele ci to rozjaśni o twoim autku.

Opublikowano
co do bledow, to na komputerze u gory pojawiaja sie bledy i znikaja i tak na zmiane raz cos raz cos innego wiec nie wiem o co chodzi, a co do spalania to mam opony 235 :D na felgach 17'', wiec to chyba tez robi swoje
Opublikowano
Z komputerem to racja jakiś głupek pod sufitem pokazuje raz to raz tamto, ale hamulce to zawsze! Dopiero jak wciśniesz pedał albo ten guzik na kompie to gaśnie :cool2:
Opublikowano
dzieki za rozpiske.a podobno mozna zczytac bledy za pomoca kabla i zarowki, podlaczanej do kompa, wie ktos cos o tym??