Skocz do zawartości

filtr cząsteczek stałych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli nie przybywa Ci oleju, auto nie wchodzi w tryb awaryjny, moc jest to wyzerować DPF za pomocą ukrytego menu i zapomnieć o kontrolce :)
Opublikowano
  • Autor
W jaki sposób tego dokonać, jeśli mogę zapytać?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdz stan oleju oraz termostaty, m47 +dpf nienajlepsza kombinacja.
Opublikowano
  • Autor

Witam,

wczoraj wykasowałem service DPF za pomocą menu, tak jak kolega poprzednio wspomniał. Pokazało 200000 do następnej wymiany. Poziom oleju jak i moc taka sama. Czy myślicie, żeby za jakiś czas jednak i tak przeczyścić filtr we warsztacie dla bezpieczeństwa? Obawiam się, że gdy wyjadę w dłuższą trasę to może dojść do niespodzianek...

Opublikowano
Mialem to samo, koledzy na forum poradzili mi zebym wykasowal i zapomnial. No i mieli racje. Przebig pewnie niewiele ponad 200k?
Opublikowano
  • Autor

nawet nie, kupiłem w Innsbrucku z oryginalnym udokumentowanym przebiegiem 164,000tys., a kontrolka serwisu sie zapaliła przy 175,000tys.

Czyli dalej jeździć i się nie martwic?

Opublikowano
No ja jak narazie jeżdżę, jak będziesz u jakiegoś majstra to niech sprawdzi poziom zapełnienia dpfa, z tego co słyszałem to takie coś jest w kompie, tak samo jak możliwość wypalenia dpfa. Sprawdzaj olej czy nie przybywa. I jeździj.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
sprawdzić teoretyczny poziom zapełnienia dpf na podstawie odczytu z czujników potrafi niewielu więc tak u każdego nie sprawdzisz, a wymuszone wypalanie nie jest wskazane bo niszczy dpf jeśli jest sprawny, warto poszukać kogoś kto ma o tym pojęcie ale u nas wiecej wycinaczy jak uzdrawiaczy