Skocz do zawartości

Opony do E36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, jestem nowym posiadaczem BMW E36 z 95r. Mam problem z oponami z tyłu mam druty, a przod prawie łysy. Mam załozone felgi BMW styling 25, na nich opony 225/50 r16. Najprosciej byłoby, kupic takie same opony, ale niestety bardzo na nich rzuca w koleinach, a gdy dochodzi do tego jeszcze woda to juz tragedia, mocno bardzo trzeba trzymac kierownice. Popytałem znajomych i polecili mi, zebym moze zainteresował sie kupnem opon 205/50, podobno na wezszej oponie jest duza roznica. Jako, ze ostatnio zalozyłem drugi komplet kół stalowe z oponami 195 to roznica jest kolosalna, mozna jezdzic na koleinach jedna reka, wiec wezsza opona cos daje jednak. Czytalem gdzies, ze jesli chcc kupic wezsza opone to wtedy musze kupic z wyzszym profilem, czy to prawda ? Drugie pytanie czy opona 205 nie bedzie zbyt waska do w/w felgi, z tego co wiem, ma ona 7 cali szerokosci. Chciałbym, aby opony ładnie wygladały na felgach czyli zeby były takie [_], a nie takie (_), nie wiem od czego to zalezy i jak to sie nazywa.

Co najlepiej zrobic,

- kupic nowe 225/50 i mozliwe ze nie bedzie tak rzucac jak na tych łysych

-kupic 205/50

-kupic na przod 205 na tył 225.

Co sadzicie o oponach Dunlop SP Sport Fastresponse

Które opony sa lepsze kierunkowe czy asymytryczne czy jakos tak.

Opublikowano

ogólnie im węższa opona tym lepiej się prowadzi w koleinach

opona 205 nie będzie wąska na felgę 7", ja na zimowych 7" mam 195/50 r15 i jest minimalny naciąg czyli tak /_\, a na letnich 8" mam 205/45 r17, i jest już bardzo tak/_\

wcześniej miałem 7" i 205/65 r15 i było bardzo tak (_)

jak dla mnie opona do e36 na lato to minimum 205, zwróć też uwagę, że opony różnych producentów pomimo iż mają identyczne parametry (typu 250/45, 195/50) mają inną szerokość bieżnika bo różni producenci różnie sobie to liczą (przy czym zawsze jest to minimum tyle co w oznaczeniu na oponie)

Opublikowano
  • Autor

Tylko ciekawe jak bedzie na 205/50, czy bedzie [_] czy jednak blizej (_). Mam jeszcze pytanie, bo ogolnie producent w e36 nic nie pisze o takich oponach. Przynajmniej u mnie na naklejce nie jest napisane. Jedyne koło 16 calowe to 225/50 r16. Jesli kupie opone 205/50 nie bedzie przekłaman licznika i innych tego rodzaju sytuacji, jakies wieksze obciazenia skrzyni, itp. Bo tak jak pisalem wyzej, podobno przy wezszej oponie trzeba kupic, wyzszy profil, a chcialbym tego uniknac.

Posprawdzałem, jesli chce 205 to musi byc profil 55. Bo wtedy nie bedzie przekłaman licznika.