Skocz do zawartości

530d ogromny spadek mocy, wolno się wkręca nawet na luzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

od około trzech miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem e39 w trzylitrowym dieslu w automacie. Do tej pory do niczego nie miałem zastrzeżeń, ale wczoraj odczułem mega spadek mocy. Wyjeżdzając spod domu wszystko było w porządku, dopiero po zrobieniu kilkunastu kilometrów, chcąc wyprzedzić, auto jakby w ogóle nie reagowało na pedał przyspieszenia. Wciskając go do końca ekonometr pokazywał chwilowe spalanie w granicach 14-18l, a o ruszaniu ze świateł nawet nie wspomnę - ledwo się odpycha. Trzymając gaz wciśnięty do końca w pewnej chwili auto zyskuje troche mocy na kilka sekund ale później z powrotem spada. Na biegu jałowym jest tak samo, wciskając gaz do końca auto powoli wchodzi na obroty, od +/- 4000 obr puszcza czarny dym.

Bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

Podejrzewam nieszczelność dolotu - od turbo do kolektora.

Niech ktoś wsiądzie do samochodu, ty wyjdź i zajrzyj pod maskę. Podnoście obroty do około 2,5tys. Jak gdzieś syczy, to zlokalizuj gdzie.