Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem jak w temacie. Program wykrywa Ignition po przekręceniu kluczyka. Do każdego modułu mogę się podłączyć (chyba, że nie mam go w aucie), sterować radiem, odczyt zegarów itp itd. Jednak kiedy chcę się połączyć do silnika, wyskakuje błąd "no response from controlunit" i tyle by tego było. Silnik M57. Samochód był na komputerze u mechanika, i nie było problemów z podłączeniem się. Próbowałem wielu różnych wersji INPA, lecz żadna nie pomogła. W czym może tkwić problem? Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to ani na polskich forach, ani angielskich.

Brak mi pomysłu co zrobić, by to w końcu zadziałało.

Ustawienie mam:

port: COM1

latency: 1

Kabel mam taki: http://viaken.pl/pl/polski-interfejs-diagnostyczny-bmw-usb-1996-2006-inpa-pl-najlepszy.html

Tak wygląda obd.ini:

[OBD]
Port=Com1
Hardware=USB
RETRY=ON
;Tracelevel=0xFFFFFFFF
;Tracelevel=0xFFFFFFFF
;Tracelevel=0xF0000000
;Tracelevel=0x0000FFFF
; Bit 0 = Funktionsaufruf
; Bit 1 = io Ergebnis
; Bit 2 = nio Ergebnis
; Bit 3 = Detailinfos
; Nibble 0 = readchar_wait
; Nibble 1 = main
; Nibble 2 = cmd
; Nibble 3 = obd
; Nibble 4 = send_and_receive_...
; Nibble 5 = read_telegram_...
; Nibble 6 = send_telegram
; Nibble 7 = SendData

[UNIT_A]
Port=Com2
Hardware=OBD

[UNIT_B]
Port=Com3
Hardware=OBD

[UNIT_C]
Port=Com4
Hardware=OBD

[UNIT_D]
Port=Com5
Hardware=OBD

[UNIT_E]
Port=Com6
Hardware=OBD

[UNIT_F]
Port=Com7
Hardware=OBD

[UNIT_G]
Port=Com8
Hardware=OBD

[UNIT_H]
Port=Com9
Hardware=OBD

[UNIT_I]
Port=Com10
Hardware=OBD

[UNIT_J]
Port=Com11
Hardware=OBD

[UNIT_K]
Port=Com12
Hardware=OBD

[UNIT_L]
Port=Com13
Hardware=OBD

[UNIT_M]
Port=Com14
Hardware=OBD

[UNIT_N]
Port=Com15
Hardware=OBD

[UNIT_O]
Port=Com16
Hardware=OBD

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie problem w interfejsie konfiguracje masz dobrą w ediabas, ponieważ masz resztę modułów, a nie masz tylko silnika

silnik i skrzynia automatyczna jest na pinie 7 w OBD i w interfejsie a reszta modułów na pinie 8

Jak byś miał pa-soft to bym ci powiedział żeby połączyć piny 7 z 8 zwykły lut i wystarczy, ponieważ w niektórych interfejsach pa-soft nie ma pinu 7 jest tylko pin 8

A w zwykłym interfejsie na ogół jest odwrotnie jest pin7 (tak jest w interfejsie KKL vag), a nie ma pinu 8 połączenie 7 i 8 przywraca komunikacje w całym samochodzie

A ty masz odwrotnie w zwykłym interfejsie nie masz pinu 7 dla CAN w interfejsie a masz pin 8 rozkręć i zobacz czy oba piny sa połączone razem powinny bić dla komunikacji całego samochodu ( raczej wykluczam fakt abyś miał braki w plikach do dde4 ale sprawdzic nie zaszkodzi )

możesz sprawdzić

ENTRY= DDE40,DDE 4.0 dla M57,

lub noszy po 2003 roku ENTRY= D50M57,DDE 5.0 dla M57 nowy,

INPA\sgdat\ plik dla DDE4 to DDE40.ipo a dla DDE5 to D50M57.ipo

chociaż dla M57 w inpa jest też dwa dodatkowe DDE41R.ipo i drugi DDE41L.ipo ale ich nie sprawdzałem

mozna sobie dopisać w inpa i sprawdzić (INPA 5 edabas 6.4.7 2004 rok w starszych może nie być )

Zrób identyfikacje całego samochodu e46 i sprawdź czy wykryje DDE

Jak w tej wersji inpy nie masz dla e46 identyfikacji i czytania całego samochodu to http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/Dodatki/E46-test+module+inpa,4895174309.rar(archive) pobierz rozpakuj i zapisz w

INPA/sgdat / wklej oba pliki

i dopisz w menu inpy niestety oba pliki po niemiecku

zapisz w INPA/CFGDAT/ E46.ENG otwórz w notatniku i dopisz do w tym miejscu te nazwy ENTRY= e46, E46 TEST DIAGNOSTYKA E46, nie zapomnij o przecinkach

[ROOT]

DESCRIPTION=E46 V1.30

ENTRY= e46, E46 TEST DIAGNOSTYKA E46,

[ROOT_MOTOR]

DESCRIPTION=Motor

ENTRY= DDE22,DDE 2.2 dla M51,

ENTRY= DDE30,DDE 3.0 dla M47,

ENTRY= DDE40,DDE 4.0 dla M57,

potem z menu wybierz TEST Diagnostyka E46 i F2 zrobi odczyt wszystkich modułów w e46 jak bedzie DDE to znak ze masz nieprawidłowe pliki w menu