Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po trochę długiej przerwie.

3 tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem E46 316TI 1.8 N42 2003r z przebiegiem 158.000km - prosto z niemiec.

Od razu po kupnie wymieniłem olej na taki sam jaki był wlany według poprzedniej karteczki. Castrol Edge 0W-30

Jeździłem 3 tygodnie, zrobiłem 1.000km, wszystko było w porządku. Praca silnika wręcz idealna, nie mam konkretnego porównania na tą chwilę ale wydawało mi się że jak na tą pojemność to nie brakowało pod nogą. Po przesiadce z Corsy 1.2 aż czuć było ogromną różnicę. Dzisiaj zrobiłem około 50km, auto odpoczywało ok. 2 godzin. Wsiadłem do auta i próbowałem odpalić. Nie dało rady. Kręciłem, kręciłem i nic. W końcu odpaliłem z wciśniętym gazem i pojawiła się niebieska chmurka. (Pierwszy raz odkąd kupiłem taki zdarzenie) Następnie zrobiłem około 60km i nie było już żadnych kłopotów z odpalaniem. Tylko gdy autko postało ok. godziny to znowu ta chmurka przez chwilę i później ok. Poziom oleju jeśli się zmienił to praktycznie niezauważalnie. Raczej nie zauważyłem spadku mocy.

Czytałem już trochę o podobnych przypadkach jednak każdy jest w sumie indywidualny więc postanowiłem założyć nowy temat.

Tak więc proszę o diagnozę. Pozdrawiam i dziękuję :)

Opublikowano
diagnoza bedzie jak podłączysz komputer poza tym jak bedziesz dolewał oleju po kilku tyś km to szykuj się na wymianę uszczelniaczy
Opublikowano

Uszczelniacze zaworowe, też tak wnioskowałem.

Zanim jednak wybiorę się do mechanika... Czy zmienia coś fakt że bagnet i korek od oleju są jakby ,,zasysane''?

Zauważyłem również w zbiorniczku wyrównawczym czarne drobinki w płynie chłodniczym.

Czy te fakty coś zmieniają? Z góry dziękuję za informację.