Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem dzisiaj zabrać się za kodowanie dodatkowych funkcji w moim e65. Wydawało mi się, że z doświadczeniem z E39 nie będzie problemów z ogarnięciem tego co chciałem zmienić.

Na początek postanowiłem zabrać się LMA czyli moduł świateł by ustawić DRL i autostradowe migacze.

Podczas próby pobrania danych z samochodu wywala mi taki oto błąd jak widać na zdjęciu

http://cl.ly/image/1714433H0u1H/IMG_1694.jpg

Pierwsze co przyszło mi do głowy to aktualizacja plików w DATEN, udało mi się znaleźć v53.3 ale niestety nic to nie dało i dalej wywala mi taki błąd.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem lub wie jak to rozwiązać ?

--edit--

Znalazłem jeszcze coś takiego na forum

Informacja dla POTOMNYCH

Pamiętajcie, jeżeli podczas odczytu danych ze sterownika dostajecie błąd "COAPI-2041: wrong ecu coding index A_xxx (xxx = nazwa steronika/modułu) CODIERINDEX = xxh (xx = jakiś numer) to wtedy w oknie poprzedzającym otrzymanie tego komunikatu musicie wpisać tak jak napisałem powyżej czyli np. zamiast sugerowanego GM5.C04 wpisać GM5.C05 - ten komunikat i cyfra przed "h" podaje wam wartość jaką musicie wpisać do komunikacji w tym poprzedzającym oknie - tą wartość możecie też sprawdzić w INPIe wchodząc w interesujący nasz moduł -- zakładka kodowanie (coding) -- wartość przy "coding index / indeks kodowania"

Tylko problem polega na tym, że przy e65 są tylko dwie opcja wyboru LM_E65.C05 i LM_E65.C06, dopiero przy LM_E60.C0D jest odpowiednik o którym napisano wyżej :/ Teraz to już kompletnie zgłupiałem

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie jak wpiszesz LM_E60.C0D to wyrzuci błąd ponieważ czyta nie z tego pliku IPO i PRG sterownik LM_E60.C0D jest pewnie nowsza wersja sterownika i aby zakodować trzeba zmienić na nowszą date w FA, sterownik był prawdopodobne wymieniony możes spróbować zmienić indeks kodowania na ten co masz w sterowniku i spróbowac ale pewnie bez zmiany daty w FA się nie obędzie

lub prościejsze wyjście zmień plik ipo i prg na odpowiedni dla LM_E60.C0d w miejscach na zdjęciu i kodowanie pójdzie

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/26d60f0a4922.png