Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam dany problem z moim BMW ze nie chce odpalić czyli wcale nie kręci i chciał bym się dowiedzieć jak wykręcić rozrusznik może ktoś ma jakieś zdjęcia albo linka jak to zrobić był bym bardzo wdzięczny pozdrawiam
Opublikowano

Podejrzewam ze bedzie podobnie jak w 20d ogólnie rozrusznik trzymają dwie śruby z nasadka torx chyba 16 o ile dobrze pamietam albo 14. Nie tyle jest problem w ich odkręceniu ale dostanie sie do nich jest po prostu patologiczne. Ja uzywałem dwóch przegubów żeby stworzyć coś w stylu litery U i do tego jeszcze wielka przedłożke na gore aby to lekko poruszyć, jak juz sie poruszyło to wtedy idzie prosto. Bierzesz zwykły plaski klucz i z wyczuciem odkrecasz. Przed wyjęciem pamiętaj aby odłączyć kable od elektromagnesu. Montaż odwrotnie do demontażu czyli jak juz wsadzasz rozrusznik, przekręcasz najpierw lekko śruby ręka i pózniej dosiagasz minimalnie płaskim a na końcu przedłużka, moze okazać sie tak ze przedłużka wgl nie wejdzie bo śruba sie nie tak ustawiła czy coś, to wtedy płaskim z wyczuciem dosiagasz żeby ci śruba nie przeskoczyła i to wszystko.

Największy problem jest na samym początku gdyż śruby widać wszystko wydaje sie bardzo proste ale niestety sa mocno cofnięte do komory skrzyni biegów i karoseria mocno przeszkadza. Jak juz znajdziesz sposób na odkręcenie to pózniej idzie bardzo prosto. Przydał by sie jakiś specjalistyczny klucz do tego to wtedy 5minut i wyjęte. Mi na początku zeszło sie z 2-3h zanim zrobiłem transformera z kluczy ale za drugim razem to juz sekundy były. Problem u Ciebie moze byc tez tez ze pewno jeszcze mniej miejsca bedzie.

Opublikowano
Witam udało mi się wykręcić rozrusznik sprawdziłem go kablami i wszystko dzala bendix wbija kręci się więc na to wygląda ze to chyba nie jest winą rozrusznika . Bo auto jak nie chciało zakręcić tak dale nie chce proszę może ktoś pomoże