Skocz do zawartości

m54b25 brak 30km, delikatne szapranie na niskich obrotach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam bmw e46 2,5 192km z instalacją gazową. Na benzynie i gazie mam te same objawy czyli delikatne szarpanie przy obrotach 2-3tyś. Ogólnie samochód stracił na mocy. Na hamowni wyszło mi na benzynie 169km a na gazie 164 :( mechanik powiedział, że jest coś z zapłonem nie tak, to zmieniłem cewki oraz świecę i trochę pomogło na mocy, ale szarpanie nadal jest.. a i jeszcze się dowiedziałem od innego mechanika, że nie działa mi prawidłowo separator oleju, ale czy on by miał wpływ na szarpanie?

Niżej daje screena moich błędów.

http://iv.pl/images/80452226660949965172.jpg

Opublikowano

Kolega miał podobny problem z tym samym silnikiem lecz on utracił ok 15 km.

Z tego co wiem to wymienił lambde + krokowiec do czyszczenia + przepustnica do wymiany (używana)

Opublikowano

Wymieniłem jedną sondę , bo miała zepsutą grzałkę, krokowiec czyszczony był, wymieniłem przepustnicę i przepływomierz i nic nie dało..

Wyszukałem w internecie na niemieckich stronach, że błędy 2883, 2882 mogą być spowodowane zabrudzoną odmą, separatorem lub lewym powietrzem.. ale straciłby na tym 30km ? hmmm :mad2: