Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na początek chciałbym uniknąć komentarzy typu "..eeee to już było..." "...poszukaj sobie..." "..używaj opcji szukaj..." "..znajdz sobie w google..." bo to nazwyklejszee nabijanie postów.

Do rzeczy.

Dzisiaj swoje MK4 chciałem zaktualizować do v32 Sting_(up. by Sledz) nie wyszło

czekałem chyba ze 30 min i wisiało cały czas na "The Installation program will update yor navigation system" poczkaj 6 min blablabla.

Nie pokazał się pasek ładowania ani pasek postępu.

Wiec odkręciłem zapłon i wróciłem do bagażnika.

Dodam że wcześniej miałem problem z czytaniem nawigacji raz czytało raz nie.

Nie mogłem wyjąc płyty. więc wyjęłem ją poprzed zdemontowanie silniczka i przekreceniu trybików płyta wyciągnięta,

Podpinam z powtorem dioda Power nie świeci nie da się włożyć płyty.

Ściągam oryginalne oprogramowanie v27 wrzucam na sztywno do nawigacji poprzez ponowne wyjęcie silniczka i podpinam dioda wraz nie świeci i nie czyta płyty.

Oczywiście czarny ekran

Wyłączam odpinam aku na 25 min i nic nie daje, przytzymuję eject na 3 min i wraz nic.

Co poszło nie tak, jak to odzyskać?

aaa probowałem coś inpą pokombinować, zrobić jakieś recovery ale nie było takiej opcji.

Da się jakoś przywrócić standardowy firmware z poziomu samochodu czy porzebny jest jakiś super ekstra specjalistyczny sprzęt do programowania mikro?

Proszę powiedzcie jak to naprawić a naprawię :)

Opublikowano

Zrób reset navi w Inpie.Pewnie nic nie da niestety ale spróbować mozna.Jesli w czarnej opcji czytnik padł to sam juz go nie przywrócisz do życia niestety

Mając problemy z czytaniem płyt nie można robić aktualizacji softu bo jest większa szansa ze się wysypie i po czytniku

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

No co zrobisz jak człowiek głupi.

Inpa nie łączy mi z tym modułem :(

Wiec to czytnik padł? bo nie świeci dioda power która migała wcześniej jak płyta siedziała.

Narazie nie mam od kogo pożyczyć samego czytnika żeby sprawdzić i ew wgrać sam jakikolwiek soft, zeby przynajmniej ten wyświetlacz działał :)

Opublikowano

Zabrzęczał jakiś mechanizm z czytnika cd i tyle.

Zna ktoś jakiś serwis w Warszawie który mógłby to zrobić, ew podmienić sam czytnik i sprawdzić.

Opublikowano

Problem częściowo rozwiązany, pożyczyłem od kolegi napęd, włożyłem płytę z nowym softem.

Po chwili napęd ruszył soft się zainstalował, wyświetlacz działa.

Wniosek jest taki zę mój napęd umarł.

I teraz oddać do naprawy czy kupić drugi ?