Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich bardzo gorąco! Od niecałych 2 tygodni jestem posiadaczem świetnie utrzymanego BMW 525 i 12V 88 rok kiedy miałem zamiar go kupis sprawdzilem wszystko tzn: stopień sprężania, zawieszenie, podlączony zostal pod komputer i wszystko było OK :D ale od niedawna pojawily się problemy z zapalaniem zimnego silnika i na dodatek po odpaleniu pracuje na 5 cylindrach :cry2: , próbowalem przeczyścić świece zapłonowe sprawdzilem czy jest iskra i wszystko jest ok! ale kiedy delikatnie poruszam kapturkami od świec tak jakby ten jeden niepracujący cylinder budził się. W momęcie przelączenia autka na lpg wszystko wraca do normy i silnik pracuje bez zastrzeżeń! Nie mam pojęcia co się dzieje, może wtrysk się wiesza może jest zabrudzony.

Dziękuje z góry za pomoc w tej sprawie! Jeśli taki post się już pojawił to najmocniej przepraszam, nie znalazłem w wyszukiwarce.

Opublikowano
Zacznij od wymiany kabli wysokiego napięcia i świec (nawet jeżeli ładnie iskrzą).

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
No właśnie też nad tym myślalem tylko jakie świece wybrac i jakie kable? myślałem o świecach NGK typowych do silników zasilanych LPG.
Opublikowano
Świec jeszcze nie wymieniłem...czekam na wypłate i zaraz sie do tego zabieram!NAtomiast zakupiłem środek który czyści układ paliwowo - wtryskowy,co zaobserwowałem po przejechaniu 50 kilometrów silnik pracuje równiej i ciszej i odpala za pierwszym razem co prawda dość ospale ale odpala już nie trzeba go długo "kręcić" Jeszcze mimo wszystko zdarza mu sie pracować na 5 cylindrach :cry2: dziś przewiozłem go w granicach 160-170km/h i gdy pozostawiłem go na jałowym biegu dalej pracował nierówno :cry: zobaczymy co się będzie dzialo po wymianie świec. Ciekawe bo ma przejechane dopiero 185 tyś. km i jest to przebieg udokumentowany, w niemczech od 1988 do 2004 roku miał tylko jednego właściciela,siedzenia nie są wytarte ani powgniatane więc myśle, że silnik jest jeszcze ok.