Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

1. Chciałbym się przywitać - jestem nowym Userem.

2. Mam Navi Professional CIC z HDD. Kupione od "Niemca", wraz z kolekcją niemieckich audiobooków :duh:

3. Nijak nie mogę wywołać opcji zmiany nazwy, zapisania na dysku, usuwania z music collection.

4. Analogicznie - nie mogę podświetlić folderów/utworów - naciśnięcie pokrętła skutkuje wejściem w folder/odtworzenie utworu.

5. Pendrive podłączony do podłokietnika - odtwarza, do schowka - nie widzi go - nie ma opcji zrzucenia, ale Pen z nawigacją rusza tam.

Mam podejrzenie jakbym miał zablokowane opcje edycji Music Collection - dogrywanie z USB, usuwanie, zmiana nazw itd.

Nie wiem czy takie coś istnieje?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Przede wszystkim to nie to miejsce na ten wątek. Tu jest o nawigacji, a jest baza wiedzy "audio" jest gdzie indziej.

Ale że jestem melomanem i korzystam z bazy muzyki na HD, to piszę co wiem.

Jak rozumiem, chcesz pozbyć się tego wgranego "bagażu". Ścieżka jest taka:

Kasowanie kolekcji muzyki:

1. "CD/multimedia"

2. "Kolekcja muzyki"

3. Wywołać "Opcje".

4. "Usunąć kolekcję muzyki"

Podobnie można usunąć wybraną płytę/utwór, wskazane przez iDrive. Ale uwaga - wskazane! czyli "w czerwonej ramce", a nie po wciśnięciu iDrive, bo wtedy właśnie zaczynasz odtwarzać! A więc wskazujesz ramką i naciskasz "opcje". Nie usuniesz tego co aktualnie odtwarzasz.

Generalnie system rozpoznaje płytę korzystając z bazy danych Gracenote wczytanej w system. Baza jest pokaźna, ja na ok. 150 krążków wczytanych mam zaledwie kilka których nie rozpoznała, choć są też wyjątkowe, które rozpoznaje błędnie.

Po włożeniu CD system ją rozpoznaje (albo nie) i pyta czy zapisać.

Nie można zmienić nazw płyty/utworów dla płyt rozpoznanych przez bazę danych. Nazwy można zmieniać i nadawać tylko dla płyt nierozpoznanych.

Jeśli coś Tobie nie funkcjonuje w ten sposób, to nie wiem, musi być usterka.

Jeszcze dygresja. Jak nagrasz na HD szereg płyt, to masz je ułożone według kolejności wgrania. Nie ma możliwości ich późniejszego ułożenia w innej kolejności. Jest wbudowany system wyszukiwania po wykonawcach, płytach, utworach alfabetycznie, ale, o zgrozo, jeśli z tego wyszukiwania skorzystasz, to on również alfabetycznie odtworzy utwory zapisane na płycie, co jest kompletnie bez sensu, ale tak już jest.

Nagraną bazę możesz zapisać na USB (gniazdko w schowku w desce rozdzielczej!) i odwrotnie, można potem kolekcję odzyskać.

Opublikowano

Dziękuję- ale.

Nie mam żadnej możliwości do wywołania tych opcji.

Według instrukcji opcje typu "rename' "import" "export" znajdują się na ekranie opcji pod okienkiem "Random" po wywołaniu Opcji.

U mnie lista na tym ekranie zawsze kończy się na Random.

Po włożeniu CD pyta czy zapisać (USB ze schowka pasażera nie czyta w ogóle jakby-może to kwestia wielkości 8GB- choć Navi z tego samego USB czyta) i zapisuje.

Opublikowano

Opcje "rename", "import", "export" są NAD okienkiem "random". Nie umiem wstawić zdjęcia, ale w menu "Opcje" w PL jest:

Podzielony ekran

Wyłączyć wyświetlacz kontrolny

Przesyłanie danych urządz. Bluetooth

Tytuł podświetlonej płyty (jeśli wskazana)

Zmień nazwę albumu (nieaktywne jeśli płyta jest rozpoznana)

Usunąć album

Kolekcja muzyki:

Pokazać instrukcję

Wolna pamięć

Usunąć kolekcję muzyki

CD/Multimedia:

Odtwarzanie losowe

Import/eksport muzyki

Bluetooth

Informacje Bluetooth

Tak powinno być!

Nawiasem mówiąc, wybór gniazda USB zależy od sprzętu. Pliki zapisane na iPod/iPhone podłączasz do USB w schowku w podłokietniku. W instrukcji masz:

"Aby możliwe było odtwarzanie plików muzycznych, do gniazda USB w schowku na rękawiczki musi być podłączone odpowiednie urządzenie.

▷ Odpowiednie nośniki danych: pamięć masowa USB, jak np. USB Memory Stick lub odtwarzacze MP3 wyposażone w złącze USB.

▷ Nieodpowiednie nośniki danych: dyski twarde USB, szyny USB, czytniki USB dla kart pamięci z wieloma kieszeniami, iPod/iPhone Apple. Pliki muzyczne zapisane w pamięci urządzenia Apple iPod/iPhone mogą być odtwarzane za pośrednictwem złącza USB-audio umieszczonego w środkowym podłokietniku.import/eksport muzyki przez USB.".

Więcej nie pomogę. Może jest jakiś problem albo z nośnikiem USB albo z gniazdem...

Opublikowano

Przesyłanie danych urządz. Bluetooth

Tytuł podświetlonej płyty (jeśli wskazana)

Zmień nazwę albumu (nieaktywne jeśli płyta jest rozpoznana)

Usunąć album

Kolekcja muzyki:

Pokazać instrukcję

Wolna pamięć

Usunąć kolekcję muzyki

CD/Multimedia:

Import/eksport muzyki

Bluetooth

Informacje Bluetooth

Tak powinno być!

No to u mnie tych powyższych wklejonych przez Ciebie nie ma... wieczorem uploaduje foty.

Co do USB - to wiem jak działa, instrukcję mam. Ale w realu u mnie jest całkiem inaczej.

Wygląda tak jakby menu edycji Music Coleciotn było zablokowane/wyłączone.

22.05.2015%2B-%2B1